kaple sv. Ferdinanda Kastilského

Kaple je zděná omítnutá stavba na obdélném půdorysu s trojbokým presbytářem. Severní fasádu (vstupní) člení pilastry – po jednom je u obou zkosených nároží a sdružený pilastr, tvořený dvěma pilastry, je vpravo a vlevo od vstupu. Dolní část stěny chrání sokl z kamenných desek, který obíhá celou stavbu a zároveň tvoří patku pilastrů. Jednoduchá hlavice pilastrů je dole oddělená tenkou profilovanou římsou, obíhající celou kapli. V ose průčelí se nachází profilovaný kamenný vstupní portál s ušima, pod nimiž je voluta (větší závit, zavinutý dovnitř, je nahoře, menší závit, zavinutý vně, je dole). V horní části je portál rozšířený, s dovnitř prohnutými bočními stranami, dole je kamenný schod (jednoduché prkenné dveře jsou pouze provizorní a po dokončení rekonstrukce budou nahrazeny). Vstup je ještě zvýrazněný štukovou supraportou. Jde o mohutnou profilovanou římsu, uprostřed dovnitř prohnutou a obdélné pole pod římsou. To má boky mírně konkávní, horní rohy zatočené do voluty (závit směřuje dovnitř) a uprostřed pole je pak hlavní klenák. Provedený je jako čelně situovaná vyžlabená voluta s větším závitem nahoře a menším pak dole. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, zalamující se nad středními pilastry. Nad římsou se zvedá štít se zaobleným horním středem a lehce zvlněnými boky. Štít lemuje kamenná římsa, tvořená třemi úseky. Dole je profilovaná část, nahoře stočená do voluty, směřující závitem dovnitř. Nad volutou je posazená kamenná piniová šiška. Následuje úzký úsek římsy bez profilace a oblý střed štítu pak lemuje římsa opět profilovaná a na koncích stočená do voluty (znovu se závitem, zatočeným dovnitř). Na římse, v ose celého průčelí, je umístěný čuček v podobě koule. Střed štítu lemuje široká šambrána s hlavním klenákem, sahajícím až do okénka pod ním. Šambrána je dole uprostřed přerušená půlkruhově zakončenou nikou (v současnosti prázdnou). Nad nikou je kruhové okénko s profilovanou šambránou, uvnitř zabezpečené drátěným pletivem. Západní průčelí kaple člení tři lizénové rámy. Uprostřed stěny se nachází obdélné okno, zvedající se nahoře uprostřed do oblouku. Okno je lemované profilovanou šambránou, sklo člení jedna svislá a dvě vodorovné železné příčle. Presbytář je trojstěnný, přičemž střední stěna je rovná a obě boční jsou situované šikmo. Všechny tři stěny člení lizénový rám. Střední stěna je bez otvorů, v obou bočních se nachází stejné okno. Je oválné, situované na výšku a lemované profilovanou šambránou. Zasklení člení jedna vodorovná a jedna svislá železná příčle. Východní fasáda je řešená stejně jako její západní protějšek. Kaple má sedlovou střechu, nad presbytářem jehlancovou, krytinou jsou tašky bobrovky. V sedlové části střechy je na každé straně, blíže presbytáře, jedno volské oko. V hřebeni střechy, blízko štítu, je zasazená poměrně vysoká plechová polygonální zvonička s cibulovitou střechou.