fara

Fara je patrový zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu, zasazený do terénu. Pětiosé severní průčelí má v dolní části sokl, který obíhá celou stavbu. V soklu jsou čtyři obdélná, na šířku orientovaná sklepní okénka (chybí v ose se vstupem). Plochu přízemí člení pásová bosáž s pravidelným střídáním užšího a širšího pásu nad sebou. Ve střední ose se nachází vstup – obdélné dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Obě křídla jsou provedená shodně – nahoře a dole je obdélná výplň, uprostřed pak výplň čtvercová, uvnitř s vyřezávaným motivem stylizovaného čtyřlistu s hrotovitými listy. Styk obou křídel kryje profilovaný sloupek s volutovitou hlavicí. Nadsvětlík, oddělený mohutným profilovaným poutcem se zubořezem, člení dřevěné příčle (dvě svislé na třetiny, uprostřed je pak motiv kosočtverce a po stranách zvlněné linie). Vstupní otvor je zvýrazněný na obou bocích lizénou s barevně odlišeným lemem, nad dveřmi obdélným, na šířku orientovaným vystouplým polem a ještě výše pak profilovanou římsou. Jde o mezipatrovou římsu, nad vstupem se zalamující a spočívající na dvou konzolách. Konzole jsou shodně provedené na způsob voluty – s větším závitem, zatočeným dovnitř, nahoře a s menším závitem, zatočeným vně, dole. Voluta je zdobená reliéfním motivem symetricky uspořádaných listů. Ostatní čtyři osy přízemí vyplňují stejná velká okna. Jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s vnějšími křídly v líci, rozdělená na dvě části. Dolní křídla jsou členěná třemi vodorovnými příčlemi, horní pak jednou vodorovnou příčlí v polovině výšky. Stejná okna jsou i ve všech pěti osách prvního patra. To je oddělené od přízemí profilovanou římsou a podobná průběžná římsa je i pod okny. Fasádu nahoře ukončuje hlavní římsa. Stejné členění mají i zbývající tři průčelí – včetně provedení oken. Západní průčelí je dvouosé, v osách obou podlaží jsou okna. Osy jsou situované v pravé a střední části stěny, na levé straně je stěna bez otvorů. Nad hlavní římsou se zvedá lichoběžníkový štít, v němž jsou uprostřed dvě okna v hluboké špaletě. Jsou dvoukřídlá dřevěná, křídla člení dvě vodorovné příčle. Jižní fasáda je čtyřosá (chybí osa na levé straně stěny). V ose druhé od západu jsou dveře – jednodušší obdoba hlavního vstupu v severním průčelí (na středních výplních chybí motiv čtyřlistu). Díky terénu je před vstup předložené jednoramenné schodiště, situované vodorovně s domem. Zbývající osy přízemí a všechny osy prvního patra vyplňují okna. Východní fasáda je provedená shodně s jejím západním protějškem (včetně situování okenních os). Střecha je polovalbová, krytá taškami. Ve střeše jsou – blízko hřebenu – zasazené celkem tři zděné komíny.