socha sv. Jana Nepomuckého

Socha se nachází na hlavním obdélném náměstí obce Blšany, v polovině jeho jižní horní delší strany. Dotváří celkové charakteristické panorama centra obce, tvořené kostelem, farou a radnicí. Dílo se skládá z fundamentu, dvojetážové soklové architektury a vrcholové sochy světce. Po stranách soklové architektury jsou na fundamentu umístěny ještě dva nízké podstavce, na kterých byly dříve osazeny sochy andělů, dnes ztracené. Soklová architektura je vytvořena z červeného permského pískovce, vrcholová socha je vyhotovena z pískovce okrového zabarvení, fundament je vyzděný z lomového kamene a cihel a opatřený omítkovou vrstvou. Atributy vrcholové sochy (liliová ratolest a svatozáře s hvězdami) jsou kovové, zlacené. Široký obdélný fundament má tvar tumbovité mensy. Je členěný ze tří pohledových stran na sokl, tělo a kladí. Sokl je lehce předstupující, hladký, tělo rovněž, jeho přední strana nese reliéf klínového kříže s otvorem uprostřed. Architráv se bohatou profilací rozšiřuje na úroveň hladkého vlysu završeného profilovanou římsou. Z profilované patky vyrůstající hranolová soklová architektura má jednotlivé etáže dříku oddělené bohatě profilovanými římsami. Spodní část dříku je na třech pohledových stranách opatřena rytými zrcadly, z nichž čelní s konkávně projmutými rohy nese dnes již špatně čitelný rytý latinský majuskulní nápis. Horní část dříku nese zrcadla obdélná. Vrcholová socha představuje stojícího světce v kontrapostu. Sv. Jan je oděn do klasického kanovnického roucha s lehce se vzdouvajícím záhybem rochety u levého boku, s biretem na hlavě. Levou rukou přidržuje při těle kamenný kříž s korpusem Krista, k němuž má lehce natočenou hlavu. Pravou ruku má mírně pozvednutou a drží v ní novodobě nepřesně doplněný atribut – liliovou ratolest. Okolo hlavy má svatozář původně s pěti šesticípými hvězdami. Celek původně doplňovaly postavy andělů osazené na nízkých, z boku bohatě profilovaných podstavcích. Pravý anděl držel zapálenou pochodeň, levý byl již v 80. letech 20. stol. poničen a jeho postoj či atributy jsou ze starší dochované fotografie již obtížně čitelné.