socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána se nachází ve střední části obce, na prostranství před hlavním průčelím farního kostela sv. Jana Křtitele. Dotváří – společně se dvěma dalšími, památkově chráněnými sochařsko-kamenickými pracemi, sochou sv. Jana Nepomuckého a sousoším Kalvárie – bezprostřední okolí barokní architektury kostela. Na dvoustupňové základně, vylité z betonu, je posazena vícedílná pískovcová podstava (celková výška 205 cm) nesoucí pískovcovou sochu sv. Floriána (výška 165 cm). Podstava je tvořena soklovou patkou, vyskládanou ze třech šířkově i hloubkově ustupujících stupňů, hranolem těla se zahloubenou zrcadlovou plochou, profilovanou římsovou hlavicí a dalším hranolovým blokem, ukončeným opět profilovanou římsovou hlavicí. Na ní spočívá v životní velikosti vyvedená socha sv. Floriána, znázorněná v běžném ikonografickém podání přináležejícím tomuto světci. Ten přidržuje levou rukou žerď s praporem, v pravé ruce drží džber, z něhož vylévá vodu na maketu hořícího domu. Na zadní straně vrchního stupně soklové patky je vtesán nápis: Errichtet von / Antonia Maiwald / 1878. /. Včele hranolu těla, ve výše zmíněné zrcadlové ploše, je vtesán nápis: Heiliger / Florian bitte / bei Gott / für uns! /.