hrad Rysov

Lokalita představuje nepatrné zbytky malého hradu na výběžku jižního okraje údolí do zákrutu Loučky. Leží na rozhraní k. ú. Tišnovská Nová Ves a k. ú. Skryje. Severní část lokality (větší část jádra hradu leží na k. ú. Skryje), jižní část lokality (malá část jádra hradu a předhradí se nachází již na k. ú. Tišnovská Nová Ves). Hrad měl dvojdílnou dispozici a jen malé zděné jádro se vešlo na výběžek se strmými boky. Půlměsíc dřevohlinitého předhradí se vysunul na náhorní planinu, od níž byl vydělen obloukem valu a příkopu. Z nich se po zemědělském využívání uchovaly náznaky dovolující konstatování, že příkop byl 18 m široký. Zřetelnější je plochý kopec předhradí s rozměry 41x18 m, opět oddělený od jádra zhruba 13 m širokým a dílem zasypaným příkopem. Zadní hrad měl přibližně trojúhelný půdorys (35x20 m), z něhož je vidět fragmenty obvodové hradby. Zbytek věže, zřejmě okrouhlého bergfritu, zůstává ukryt v mocném suťovém kuželu v čele jádra a z drobného paláce pocházejí pravidelné prohlubně ve špici dispozice. Chráněná plocha lokality je 4287 m2. Hrad se nacházel skoro naproti hrádku ve Skryjích, což svědčí o existenci dvou drobných panství se samostatnými centry, která se teprve po jejich zániku spojila.