kostel sv. Václava

Jednolodní orientovaná stavba s odsazeným presbytářem s polygonálním závěrem s mohutnou hranolovou věží při západním průčelí, k bočním průčelí lodi přiléhají kaple, k severnímu průčelí presbytáře sakristie. Polygonální závěr kostela je prolomen 3 zaslepenými lomeně zaklenutými okenními otvory se šikmými špaletami a s dochovanými náznaky kružeb, obdobný zaslepený okenní otvor se nachází na krátkém východním průčelí lodi při napojení presbytáře. Polygonální závěr presbytáře a severní průčelí lodi zpevňují jednou odstupněné opěráky členěné podbrádkovými římsami završené pulty, čelní strana opěráků je armována kamennými kvádry. Vstup do sakristie odbélného půdorysu kryté pultovou střechou půlkruhově zaklenutým portálem s kamenným ostěním zdobeným v záklenku vpadlinami tvaru sférického trojúhelníku. Hranolová věž s armovanými nárožími členěná podbrákovými kordonovými římsami je na západní straně v přízemí prolomena pravoúhlým okenním otvorem s kamenným ostěním profilovaným výžlabkem, který nad otvorem vybíhá do reliéfního lomeného záklenku, v němž se nachází tympanon vyplněný reliéfními kružbami, nad záklenkem je ostění zdobeno motivem přetínavých prutů. Nad tímto otvorem je věž na západní straně prolomena nad sebou dvěma pravoúhlými okénky a výše lomeně zaklenutým okenním otvorem. Severní průčelí věže je prolomeno pravoúhlým okénkem a nad ním lomeně zaklenutým okenním otvorem. Okenní otvory věže mají zkosená ostění. Plocha kolem kostela je na západní a jižní straně ohrazena dochovanými úseky hradebního opevnění. Na jižní straně, kde terén strmě klesá se nachází zakřivený úsek zdi ze smíšeného zdiva, který má větší části ráz tarasní zdi s nízkou parapetní zdíkou. Zeď je zpevněna sledem mohutných opěrných pilířů. Západní úsek zdi z lomového zdiva má korunu krytou pultovou stříškou z cihel, zeď je prolomena štěrbinovými střílnami, které se z vnitřní strany nachází v hlubokých segmentem zaklenutých špaletách.