hrad Košíkov

Lokalita představuje fragmenty hradu na krátkém výběžku do údolí Loučky. Jádrem hradu byla mohutná hranolová věž (15x11,5 m), jejíž přízemní interiér obsahoval tři úzké místnosti. Obytná věž stála na vyvýšeném místě v chráněné poloze a připojovala se k ní hradba vymezující nevelké nádvoří. Severovýchodní čelo tvoří val po rozesuté budově nebo masivní štítové zdi. Před ní probíhá šíjový příkop proměnlivé šířky (8-14 m), který zatáčí podél obou boků hradu, kde je vymezen valem. Val na severozápadě je dobře zachován a jeho kontraskarpa je ještě zčásti obložena nasucho nakladenou zdí. Na jihovýchodě ke zděnému dílu přiléhala níže položená provozně-hospodářská část hradu, jejíž konstrukce byly provedeny ze dřeva a hlíny. Její zástavba už není zřetelná. Rozšíření valu úplně na severu, kam by se vešlo výhodně položené palebné postavení. mohlo být důležité z vojenského hlediska. Více informací o lokalitě může přinést až případný archeologický výzkum.