hradiště Na Rovinách

Hradiště (Na Rovinách nebo Roviny)se nachází na ostrožně vybíhající z planiny (patří k masivu Džbán), zhruba 2 km západně od vsi v nadmořské výšce 500 m. Plochá jazykovitá ostrožna orientovaná ve směru jihozápad - severovýchod mírně klesá ke svému závěru a převyšuje svá úpatí o 80 až 50 m. Prudká úbočí s pramenem Domoušického potoka v jihovýchodním údolí přecházejí v mírnější svah pod hrotem na severovýchodě. Tudy také vede lesní cesta, která začíná u silnice Domoušice - Kounov a vede k bývalé hájence. Opevnění, dnes patrné jako kamenné valy, mělo původně zřejmě obdélníkový půdorys. Obdélná plocha vymezená vnitřní fortifikací dnes dosahuje 7ha, původně však dosahovala až 8,2ha. Zhruba uprostřed hradiště se nachází mírně snížená plocha čtvercového půdorysu o délce hran 32m. Přístup na ostrožnu z planiny chránily dva příčné valy s předloženými příkopy, vedené v přímé linii. Vzdálenost korun obou valů je asi 30 metrů. Vnější val se nalézá přesně v místě, kde ostrožna vybíhá z planiny. Vnější opevňovací pás není v terénu téměř znatelný a bezpečně jej prokázal až výzkum podniknutý M. Slabinou v roce 1977. Příkop byl 5,2 m široký a 1,6 m hluboký, z valu zbylo jen několik velkých opukových desek naznačujících šířku hradby asi 1,6 m. Průběh vnitřního příkopu ukazuje v jihovýchodní partii zřetelná, až metr hluboká proláklina. Příkop byl v místě řezu téměř 5 m široký a 2 m hluboký, od hloubky 1 m. Na ploše hradiště bylo položeno celkem 18 sond, ale nebyly v nich zachyceny žádné sídlištní objekty.