fara

Jižně od kostela sv. Jakuba Většího, ve svahu pod hřbitovem je situována patrová zděná budova fary, v uzavřeném dvoře s dalšími dvěma hospodářskými budovami (dvůr uzavírá stodola). Budovy dvora včetně ohrazení a brány nejsou součástí památky. Budova má obdélný půdorys se středním rizalitem na dvorní straně.. Zdivo kamenné s cihelnými záklenky, omítané, barevný nátěr okrový, v kombinaci s cihlově červenými architektonickými články. Střecha mansardová s profilovanou mezistřešní římsou a dvěma cihelnými komíny, krytina břidlicové šablony (před opravou na staré vrstvě šindele). Fasáda je hladká, štuková, člení ji bohatě profilovaná korunní římsa a nárožní hladké liseny. Dvojitá,dvoukřídlá, dovnitř a ven otevíravá okna jsou členěna na 6, v patře 8 tabulek. V přízemí vnitřní okenice. Stejně jako okna, tak i pravoúhlý vstupní otvor rámují omítkové šambrány s ušima a obvodovou lištou, pouze na bočním západním průčelí jsou šambrány bez uší. Stavba je částečně podsklepená, sklepní místnost je zaklenutá valenou klenbou. Převážně zaklenuté je i přízemí, patro je plochostropé. Zvláštností je archaicky působící stropní konstrukce z masivních dubových povalů nad druhým nadzemním podlažím. Dispozice přízemí a patra je v podstatě shodná: centrální vstupní hala se schodištěm uprostřed půdorysu, po stranách jsou místnosti. Mansardový krov je vaznicové soustavy.