kříž

Na čtvercové základně čtyřboký sokl s reliéfní postavou Bolestné Panny Marie na přední straně, na straně zadní rytý rámec s letopočtem „1849“ a maiuskulní nápis: „TENTO KŘÍŽ GEST / Z NAKLADU OB / CE SMRŽICKÉ“. Sokl ukončen profilovanou římsou, na něm pylon s patkou zdobený na přední straně reliéfem kalicha na obláčcích, z měhož vyrůstají hrozny a klasy, mezi nimi hostie v paprscích s nápisem „IHS“. Pylon ukončen obloukově vypjatou římsou, z níž vyrůstá kříž s patkou zdobený rýhováním. Tělo Krista prověšeno do tvaru „Y“ , hlava skloněna k pravému rameni, bederní rouška připevněna provazem k bokům, přetažena přes levý bok dozadu a rozvlněná. Nohy přibity dvěma hřeby. Rozměry: půdorys prvního stupně soklu – 80 x 75 cm, výška soklu 160 cm, pylon s patkou 85 cm, kříž s patkou cca 175 cm.