mlýnice

Třípodlažní mlýnice přímo navazuje na obytnou budovu čp. 28, z jejíž průchozí předsíně je přístupná. Pro umělecké složení mlýna, které se zde nachází, je typické složení ze tří částí: čisticí, mlecí a vysévací. Ke kompletnímu osazení uměleckého složení jsou obvykle potřeba nejméně čtyři podlaží. Lidmaňka však patří mezi několik málo výjimek, kdy k osazení postačila pouze tři podlaží, byť za cenu kompromisů. Ve mlýně se kromě uměleckého složení dochovaly i fragmenty obyčejného složení, zejména mlýnská hranice, paleční kolo a dvě moučné truhly. Další dochované fragmenty obyčejného složení na mlýně jsou mlýnský kámen, železí, vačky a křesací kladiva. V přízemí mlýnice (tzv. podkolí) se nachází paleční kolo s torzem interiérové části hřídele vodního kola, z kterého vede převod litinovým pastorkem a předlohovou hřídelí s dřevěnou řemenicí na plochý řemen. Dále se zde nacházejí čistírenský hranolový vysévač s drátěným sítem, periodická loupačka s větrovou komorou a odlučovacím zařízením kombinovaného typu autokap-sirokap a mlýnská hranice opatřena klasicistním vyřezávaným zdobením s dvouřadým trojúhelníkovým zubořezem. Na podlaze je umístěna jedna ze dvou dochovaných moučných truhel. V úrovni středního patra se na mlecí podlaze nachází válcová stolice v litinové skříni s jedním párem rýhovaných válců. Plochý řemen, který k ní přenášel pohon z transmise, kryje řemeslně vyrobený dřevěný kryt. Další části vybavení zde tvoří šrotovník s mlecími kameny na horizontální hřídeli, velký moučný hranolový vysévač, řemeslnicky vyrobená savka menších rozměrů, dlouhá dřevěná truhla na ruční míchání mouky a již zmíněný elektromotor. Pod stropem je zavěšena transmisní hřídel s dřevěnými řemenicemi. Z ní se plochými řemeny poháněly stroje v podkroví. V nejvyšším podlaží (tzv. podstřeší či podkroví) se nachází předvysévač, továrně vyrobený a řemeslně upravovaný válcový koukolník kombinovaný se skolasovým vysávačem a šnekový dopravník umožňující vodorovnou dopravu zrna a meliva na potřebné místo od kapsových výtahů. Pozůstatky obyčejného složení připomínají jak druhá dochovaná moučná truhla, tak i na podlaze ležící žejbro. Všemi podlažími procházejí tři jednoduché kapsové výtahy a jeden kapsový výtah vedoucí k savce prochází pouze přes dvě podlaží.