vodní dílo na Rožanském potoce

Jez pod Rožanským vrchem s mlýnským náhonem - je vodním dílem určeným ke zdouvání a zadržování vody. Jeho primárním účelem bylo zajištění funkce vodního mlýna, jenž stál na parcele 298/1 do konce 60. let 20. století a byl označen číslem popisným 70 (v současné době jsou v terénu patrné jen jeho základy). Jedná se o pevný kamenný jez, jenž je konstruován jako 8 m dlouhý a 10 m široký korpus, který se postupně zvyšuje se v poměru 1:3 proti proudu Rožanského potoka až do výšky cca 2 m oproti patě. V délce 2 m od levého břehu tělesem jezu prochází 70 cm široká propust s dochovaným stavidlem, jež je orámováno kamenem s letopočtem 1720 a iniciálami HAL (Hans Adam Laske), a na druhé straně dalším stavidlovým kamenem bez datace. Na jednom z kamenných kvádrů umístěných na levé části těla jezu je další kámen s iniciálami FR a letopočtem 1854. Při pravém břehu je umístěna druhá propust s dochovaným stavidlem s kamenným rámem, na němž je letopočet 1860 a iniciály FR. Jedná se o 2,2 m širokou propust do mlýnského náhonu na bývalý vodní mlýn č. p. 70. Mlýnský náhon, včetně podzemní kamenné konstrukce, se nachází na p. p.č. 1091 a 298/1 (až k původním základům mlýna), kam přiváděl vodu na vantroky k mlýnskému kolu na horní náhon, který již není součástí vodního toku Rožanského potoka.