mlýn - obytná část s mlýnicí

Budova je postavena ze smíšeného zdiva na půdorysu 17 x 8,5 m, z toho 8x 8,5 m tvoří mlýnice. Obytná část je přízemní, s polopatrem (na místě starší roubené, se 3 okny do dvora), na podezdívce z betonových kvádrů. Je osvětlena dvěma novodobými trojdílnými okny ze dvora. Ze štítové strany přiléhá ustupující nechráněná přístavba garáže. Štít nad ní je obit na svislo prkny, prosvetlen drobným okénkem. Mlýnice je ze vstupní starny z větší části zakryta přístavbou stodoly, uplatňuje se pouze vstup dvoukřídlými dveřmi s nadsvětlíkem na zvýšeném novodobém zápraží. Hlavní štítové průčelí mlýnice je obráceno k západu, pohledově se uplatňuje pouze svisle bedněný přelištovaný štít s dvojicí ležatých šestitabulkových oken v patře a jedním ve vrcholu; přízemí je zakryto přístavkem kůlny. Novodobé rozšíření mlýnice v kolmém směru k severu ( ke svahu) má symetricky členěné zděné, hladce omítané štítové průčelí s jednoduše bedněným štítem, v zásadě dvojosé, s okny členěnými do “T”. Do boku ( nad náhon) vede další okno. Střecha jsou sedlové, kryté raženými taškami ( značeny “patent”. Budova mlýna má dispozici vycházející z tradičního vesnického trojdílného domu, v jehož třetím dílu se nachází mlýnice. Síň, (druhý díl domu) není oddělena stěnou od mlýnice, ale tvoří spolu jeden prostorový celek. Ze zápraží se tedy vcházelo přímo do mlýnice, odkud vpravo vedly dveře rovnou do světnice. V obytné části jsou dvě místnosti ( světnice, komora - ložnice), v první z nich bývala kachlová kamna. prostor byl v 2.pol. 20. stol. zcela modernizován. Do mlýnice byl druhotně vložen úzký prostor nové předsíně, vymezený tenkými odstranitelnými příčkami. Prostor mlýnice s vestavěnými provozními podlahami je určen technologickým zařízením, prostupujícím až do krovu. Souběžně s bývalou lednicí je položeno snížené úzké patro s transmisí v místě původní mechanizace, vedle část podlahy betonové, ve stupní části dřevěné. . Přístavba je přímo napojena na volný prostor mlýnice, je patrová , v horním patře upravená jako šalanda s postranní komůrkou pro příležitostné přespání chasy a pocestných, bez stropu. Krov mlýnice - stojatá stolice se střední vaznicí, na níž jsou osedlány krokve, sloupky vyztuženy pásky. Půda nad obytnou částí: krov - stojatá stolice se vzpěrami a pásky, velmi subtilní konstrukce, nově vyspravená kelštinami. Podlahu tvoří překládaná prkna položená na vazných trámech. Cihelný omítaný komín, vstupní dvířka svlakové konstrukce. Popis uspořádání mlýnice s techologickým zařízením viz samostatný doplňkový list.