turbínový domek

Jednoduchá zděná hladce omítaná přízemní stavbička na obdélném půdorysu , vestavěná do části bývalé lednice v místě někdejšího vodního kola na horní vodu. Byl zřízen pro umístění a obsluhu zde v r. 1925 instalované Francisovy turbíny. Domek je podélně připojen k mlýnici, kryt sedlovou střechou s novodobou lepenkovou krytinou, na stranu do zahrady proti vstupu a v čele nad lednicí umístěno vždy 1 obdélné okno. Do interiéru se vstupuje z přízemí mlýnice po třech stupních dolů. Uvnitř betonová podlaha, omítané stěny a volný průhled do krovu. Na stěně vpravo od vstupu umístěna litinová firemní tabulka s nápisem: turbínové zařízení provedeno firmou Jos. Prokop a synové, Pardubice. Vlevo vzadu umístěna Francisova turbína, od níž vedou skrze prostupy ve zdi mlýnice transmise k dalším zařízením mlýnské technologie.