městský dům

Jednopatrový řadový dům na hloubkové parcele se do ulice Dr. E. Votočka obrací dvěma okenními osami. Okna patra jsou ven otvíravá, dvoukřídlá, šestitabulková na plechových parapetech, zasazená hladce do fasády. Okna do podkroví v druhotně zvětšených otvorech jsou téměř čtvercová, dvoukřídlá, dělená do čtyř tabulek. Tvrdá omítka průčelí má šedou barvu. Přízemí prolamuje segmentový oblouk do podloubí, který je rámován poničenou štukovou lištou a dosedá na pískovcové hranolové sokly s římsovými hlavicemi a rytými zrcadly po stranách. Loubí je sklenuto valenou klenbou se dvěma lunetami nad otvory stěny a jednou protilehlou směrem k oblouku vnější fasády. Od sousedních prostor klenbu oddělují masivní polokruhové pasy. Stěnu domu prolamují dva otvory- vpravo velké zabedněné okno, vlevo arkózový portál vstupu do domu- pravoúhlý se zakulacenými horními rohy a ušima. Nadpraží je přerušeno masivním lichoběžným klenákem s rytým číslem domu „N 9“. Zadní průčelí: ve fasádě žluté barvy jsou prolomeny tři okenní osy. U paty dům zdobí sokl z tesaných pískovcových dílců. Osazená okna jsou v přízemí i patře novodobá- v přízemí nečleněná, v patře dvoudílná. V přízemí v pravé krajní ose vyúsťuje do dvora chodbička, která je zakončena pravoúhlým otvorem vstupu bez rámování s novodobou jednokřídlou výplní. Pod okny přízemí se zachovaly destruované profilované kamenné parapety z arkózy. Okna patra mají profilované štukové parapety a čtyřtabulková ležatě obdélná okna do podstřeší jsou zasazena do fasády zcela bez architektonického rámování. Dvorek je dlážděn kameny, od parcely č.p. 10 jej odděluje parcelní zeď vyzděná z cihel a v koruně z tvárnic. Zadní část parcelní zdi tvoří pískovcové bloky, v přední části je v otvoru parcelní zdi osazena klasicistní výplň vrátek se dvěma kulatými průřezy průhledů masivním kováním tvořené třemi širokými prkny. Sedlová střecha domu je orientovaná hřebenem souběžně s průčelím a kryta plechem. V celé šíři půdy je půdní vestavba s částečně odhalenou historickou krovní konstrukcí. U vyústění schodiště se zachovala horní část původního komína černé kuchyně.