vila

Secesní vila postavena na okraji města při silnici směrem na Svobodu nad Úpou po levé straně. Bytový objekt vystavěný v r. 1908 zhruba na čtvercovém půdorysu má průčelí orientováno jihozápadním směrem ke komunikaci, které dominují dva polygonální arkýře s věžičkami završenými přilbovými stříškami. Mezi arkýři jsou v 1. NP a v patře mansardové střechy lodžie a ozdobným zábradlím, podesty lodžií a zábradlí ve zvlněných křivkách. Průčelí objektu tříosé, okna v přízemí obdélná v dřevěných rámech dělena do kříže ve čtyřech osách, okna arkýřů 1. NP a 2. NP ve svislých osách jednodílná, obdélná. Lodžie se vstupními dveřmi a oknem. Severozápadní strana objektu (od města) se třemi okenními osami v dřevěných rámech v 1. NP, přízemí se vstupem do zahrady (novotvar) a okenní osou po pravé straně, okna dělena do kříže. Jihovýchodní strana (do dvorka) se třemi okenními osami. Hlavní přístup do objektu od severovýchodní strany. Uplatnění zdobné štukové výzdoby, okna orámována v profilovaných šambránách, na arkýřích svislé vegetativní pásy s ověsy a profilovanými podokapními římsami. Sokl objektu z kvádrového pískovce, který přechází ve svisle liniově škrabanou omítku ukončenou pilkovitým ornamentem se střapci. V mansardové střeše k severozápadní a jihovýchodní straně vikýře se sdruženými okny. Krytinou střechy plech v pásech sesazených do tzv. falců. Dvůr je oddělen od komunikace souběžnou zdí a dřevěnými vraty, zeď vystavěna ze skládaného nepravidelného kamene s cementovým vyspárováním, v horní části přizděn z pískovcových bloků. Na vyrovnávající zdi je nízký plaňkový plot. Východně od hlavního obytného objektu se nalézá hospodářská menší budova s polovalbovou střechou, která je orientována kolmo ke komunikaci štítovým průčelím a okapovou stranou do dvora. Fasáda budovy je opatřena podobnou štukovou výzdobou, která je na hlavním obytném objektu. Budova je podsklepená s přístupovými vraty od komunikace a třemi okenními osami v přízemí a dvěma okenními osami pod krovem polovalby, okna v obdélných rámech dělena v dolní a horní části vodorovnou latí. Okapová strana do dvora se třemi okny segmentově zakončenými v zadní části, k přední části s dvoukřídlými dřevěnými vraty. Okapová strana k západní straně bez okenních otvorů. Štuková omítka s liniovým škrabaným dekorem, ukončená pilkovým zubořezem se střapci. Krytinou polovalbového krovu plechové šablony, které jsou uchyceny na dřevěném bednění. Prostor dvorku vymezen do svahu kamennou zdí z volně loženého lomového kamene.