krucifix

Socha je situována na volném prostranství před kostelem sv. Vavřince mezi vzrostlými lipami. Čtvercový pozemek je ohrazen laťkovým plůtkem s betonovými pilířky a kamennou podezdívkou. Trojdílný podstavec členěný na jednoduchý kvádrový sokl s profilovaným zakončením, dřík se stylizovanými volutovými boky a profilovanou římsu, uprostřed nevýrazně vzepjatou, nese kříž s drobnou sochou Ukřižovaného. Podstavec je na čelně straně opatřen reliéfem P. Marie bolestné v mělce naznačené konše. Pod nikou mezi bočními volutami je pás s rytými oválky, imitující kaneluru. Na zadní straně podstavce je vyryt nápis: Tento kříž jest vystawen ku postě Božj, nákladem počestné obce řepnické Anno 1823 od Jana Wycha Mistra Kamenického z Podctegna. Boky podstavce i soklu kříže zdobí ryté obdélné rámce s půlkruhově vykrojenými rohy. Nevýrazně kónický podstavec kříže je zdoben na kvádrovém soklu reliefem lebky a hnátů, na čelní straně dříku stylizovaným rostlinným reliéfem, na kvádru v místě hlavice stylizovaná andílčí hlavička,které se Ukřižovaný dotýká nohama. Ramena kříže jsou rovně zakončená, uprostřed nahoře stočený nápis INRI.