toleranční modlitebna

Zděná neorientovaná stavba situovaná na evangelickém hřbitově. Jde o longitudinálu 30m x 10m se zaobleným nárožím o pěti a jedné ose. Okna mají segmentové záklenky, výplně oken jsou novodobé. Členění fasády lizénovými rámy - středový je na delší straně zdvojený. Na jižní straně původní portál - kamenný, olištovaný s rovným překladem a výrazným klenákem. V něm jsou osazeny nejspíše původní dřevěné dvoukřídlé dveře zdobené vegetativními výplněmi, rokajemi, mřížkováním, ornamenty a kováním - štítky s motivem rokajů s klikou. Na severní straně vstupní část a věž, které byly přistavěny v letech 1883 - 1885. Vstup je sloupovým portikem s trojúhelným štítem završeným kalichem. Před vstupem je pět kamenných stupňů. Vstup tvoří dvoukřídlé kazetové dveře s výrazným kováním a s nadsvětlíkem. Věž je ukončena jehlancovou střechou. Pilastry zvonice mají korintské hlavice, v interiéru jsou naopak hlavice dórské. Zvonice je do tří stran prolomena půlkruhově zaklenutým oknem s dřevěnými žaluziemi. Interiér tvoří předsíň (na severu) a plochostropý sál členěný pilastry, které nesou hladké kladí. Kamenná dlažba je novodobá. Uprostřed západní stěny se nachází kazatelna, před ní je na stupni stůl Páně s ohrádkou a křtitelnicí. Lavice zhotovené roku 1986 a obklopující ze tří stran stůl Páně zachovávají původní uspořádání typické pro reformovanou církev. Původní západní vstup byl zazděn, před ním jsou umístěny nové varhany z roku 1987 (staré dveře a kamenný práh jsou uloženy v usedlosti Zbytov u Strachujova). Po obou kratších stranách se nacházejí dřevěné kruchty nesené dvojicí zděných pilířů. Konvexní poprsně jsou dřevěné s malovanými výplněmi. Na jižní straně na původní kruchtě: rozevřená bible, kalich, kotva a pod ní nápis „Wíra, Láska, Naděje, nejpřednější ale láska. 1 Kor 13, 13.“ Kruchta je přístupná přímo z modlitebny dřevěným schodištěm. Na protější straně je na kruchtě umístěn nový obraz od Miroslava Rady (Jan 14, 6). Tato kruchta vznikla jako rekonstrukce původní kruchty (později přeměněné při prodloužení modlitebny) při poslední opravě. Na kruchtu vede z předsíně kamenné schodiště s letopočtem 1826 na odpočívadle. V patře osazeno litinové zábradlí a pamětní deska upomínající na přístavbu věže. Na věži je umístěn novodobý hodinový stroj a na dřevěné stolici zavěšen novější zvon. Modlitebnu kryje valbová mansardová střecha pokrytá měděným plechem (dříve dřevěným šindelem, poté břidlicí). Krov je zcela nový, vznikl po požáru v roce 1987. V interiéru je zachováno liturgické uspořádání obvyklé pro reformovanou církev tolerančního období. Při stavebních úpravách modlitebny v letech 1883 - 1885 a nově v letech 1986 - 1988 bylo modifikováno. Součástí budovy je též náhrobní kámen Henriky Vincencie Blažkové z roku 1786 osazený vpravo od vstupních dveří v jižním štítovém průčelí.