bývalá škola

Dům se nachází v historickém centru města, v těsné blízkosti farního kostela Narození Panny Marie. Budova bývalé katolické školy byla vybudována patrně ve druhé polovině 18. století, výuka zde probíhala až do výstavby nové školy na náměstí (počátek 19. století). Jedná se o patrový objekt, který však díky svažitosti terénu působí z východní strany mohutnějším dojmem. Dům je zděný, vyjma západní poloviny patra, která je roubená. Objekt postrádá výraznější architektonické členění; to se vyskytuje na východní straně v podobě okenních šambrán u oken v patře, korunní římsy, orámování štítu a trojúhelníkové pasparty větracího otvoru půdy. Hlavním členícím prvkem jsou okna, která jsou dvoukřídlá, špaletová, čtyřtabulková. Vnější křídla jsou otvíravá ven a vnitřní křídla dovnitř. Západní roubená strana je prolomena jedním oknem. Terén zde dosahuje do úrovně patra. Na severní straně je pouze jedno desetitabulkové okno v roubeném patře. Vstup do domu je situovaný na jižní straně objektu. Vstupní síň, která je průchozí, má na levé straně dřevěné schodiště vedoucí do patra. Ze síně dále vedou troje dveře. Na levé straně za schodištěm se vstupuje do valeně klenuté komory. Dveře přímo naproti vstupu vedou nejprve do druhé síně, kde byl manipulační prostor ke kamnům a poté do chlévu a na menší dvorek z něhož jsou přístupné dvě kůlny. Síň v patře rozděluje dispozici na dvě části. Dveřmi nalevo se vchází do roubeného pokoje s kamny a odtud do další, dnes těžko identifikovatelné místnosti, jež je na západní straně roubená. Dveřmi napravo se vchází do velké světnice se záklopovým stropem, která v minulosti sloužila jako třída. Ze síně se dále vstupuje do malé místnosti s kamny, která je sevřená mezi bývalou třídou a místností v severozápadním nárožím. Krov objektu je původní hambalkový bez stolic. Sedlovou střechu s polovalbami na obou stranách a podlomenicí na západní straně kryjí eternitové šablony.