venkovský dům

Zděný přízemní venkovský dům je vystavěný nad obdélným půdorysem, je zastřešen sedlovou střechou, krytou dnes, po celkové stavební obnově domu, novodobou taškovou krytinou. Na okapové straně do ulice je ve střeše udělán velký vikýř. Vikýř je součástí nového krovu, osazenému někdy na počátku 20. století, kdy byla také celému objektu dána figurální štuková výzdoba hlavního štítového průčelí i obou podélných okapových průčelí. Tato fasáda je pojednána v soudobém moderním secesním stylu, s bohatým využitím plastického štukového dekoru také kolem oken a v nadpraží starších kamenných portálů (jeden z nich nese letopočet 1825, vztahující se patrně k dokončení stavby). Důraz na dekorativnost exteriéru se projevuje také ve zdobně vyřezávaném ostřeší štítu i vikýře. Štít vikýře je vyplněn velkým štukovým reliéfem, znázorňujícím sv. Jiří na koni a zabíjejícího draka. Ve štítovém průčelí je v horní části štuková dvojice ležících lvů, držících medailon s iniciálami JS. Nad medailonem je štuková hlava jelena s nasazeným parožím. Pod tímto dekorem je dvojice sdružených obdélných oken. Z obou stran k oknům přiléhají, v dolním pásu štítu, dva figurální lovecké výjevy. Zadní štítové průčelí má rovněž svisle bedněnou lomenici. Nad stavením je vynesena sedlová střecha, krytá raženou taškovou krytinou.