sousoší Nejsvětější Trojice

Sousoší se nachází před severní branou hřbitova u kostela sv. Bartoloměje, po pravé straně vstupu. Tvoří kompoziční protiváhu k soše Krucifixu (dat. 1798) po levé straně vstupu. Na dvou kamenných stupních je umístěn trojdílný podstavec s volutovými bohatě zdobenými boky, uprostřed čelní strany je reliéf s Pannou Marií Bolestnou, pod ním obdélné nápisové pole o sedmi řádcích (Dreieiniger Gott Vater, der Du / mich erschaffen, Sohn, der Du / mich erlöset, und heiliger Geist, / der Du mich geheiliget hast, / offne mir Rufenden die Pforte / der Seligkeit und ich werde / Dich preisen in Ewigkeit. /). Další, neúplně čitelný nápis o pěti řádcích je včele soklové patky (1883 / …… / …… / Johann und Anna Siegel aus Lauterbach / ……No 65 /). Římsa podstavce je uprostřed trojúhelně zalomena nad dvojicí andílčích hlaviček. Pilíř vztyčený na podstavci má kónický tvar a trojdílné členění: okosený čtyřboký sokl nese dřík s esovitě vydutou, akantovými listeny zdobenou spodní částí a s horní části zdobenou po třech stranách reliéfy světců (včele reliéf sv. Anny s dítětem Marií, vlevo sv. Josef s Ježíškem, vpravo sv. Antonín Paduánský s Ježíškem), na něm hlavice korintského typu. Na ní spočívá vlastní sousoší, jehož podnož tvoří skupina tří andílčích hlaviček a jež tvoří po levé straně postava mladého muže, Ježíše Krista, a vpravo starce, Boha Otce. U jejich nohou leží zeměkoule.