kostel sv. Prokopa

Jednolodní, zděná, orientovaná stavba kostela se nachází ve střední části obce, při hlavní silniční komunikaci. Loď kostela je vystavěna nad obdélným půdorysem, presbytář, vůči lodi ustoupený, je obdélný, trojboce ukončený. Před hlavní západní průčelí je předsazena hranolová věž se zvonicovým patrem. Z jižní strany je k presbytáři přistavěna sakristie, na ní navazuje podél jižní stěny lodi předsíň, kryjící boční vchod do kostela z jižní strany. Kostel stojí uprostřed menšího hřbitova, který je obehnán z kamene zděnou ohradní zdí. Hlavní přístup na hřbitov je veden ze západní strany, je situován na osu hlavního průčelí a vchodu. Obě boční stěny lodi jsou prolomeny vždy dvěma obdélnými, segmentově zaklenutými okenními otvory a pojednány, ve shodě se dvěma okenními osami, vždy dvěma lisenovými rámci. Dřevěná okna jsou dělena do devíti polí, okenní otvory zvýrazňují kamenné šambrány. Rovněž všech pět stěn presbytáře je lemováno lisénovými rámci. V obou šikmých stěnách jeho trojbokého závěru, který navazuje na hlubší část obdélného půdorysu při vítězném oblouku, jsou prolomeny segmentově zaklenuté okenní otvory, lemované kamennými šambránami. Dřevěná okna jsou členěna do devíti polí. Na jižní straně je do kouta mezi lodí a ustoupeným presbytářem situována přístavba sakristie. Její jižní i východní stěna je pojednána lisenovým rámcem, z východní strany je prolomeno obdélné okno se segmentovým záklenkem, jištěné zvenčí mříží. Vchod do sakristie je veden západní stěnou. Tento vstup je dnes vtažen do nepůvodní nízké zděné přístavby, která je přisazena k západní straně sakristie a běží při jižní stěně lodi. Vchod do ní je veden z jihu, vedle vchodu je prolomeno menší obdélné okno. Pultová střecha tohoto přístavku je vynesena do úrovně pod parapet oken prosvětlujících loď. Sakristie má střechu sedlovou, nad jižní stěnou s valbou, krytinou jsou beronitové šablony. Presbytář kryje sedlová, nad závěrem zvalbená střecha, jejíž hřeben pokračuje i nad lodí, kterou kryje sedlová, při presbytáří zvalbená střecha. Krytinou jsou beronitové šablony. Před hlavní západní průčelí kostela, na jehož ose je prolomen obdélný, kamenným portálem vymezený vchod, je předsazena hranolová věž s předsíní a zvonicovým patrem. Do předsíně se vchází obdélným vchodem, vymezeným kamenným ostěním. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, s plnými kazetovými výplněmi. Nade dveřmi je prolomeno obdélné, segmentově zaklenuté okno v kamenné šambráně. Až do úrovně korunní římsy, která obíhá patro hranolu věže, loď i presbytář, je zvonice ve všech svých třech stěnách pojednána lisenovými rámci. Horní patro pak lemují v jednotlivých stěnách pilastry, v každé stěně je prolomen obdélný otvor se segmentovým záklenkem. Nad korunní římsou je vynesena oplechovaná báň. Presbytář je zaklenut valeně, nad výklenky okenních otvorů jsou lunetové výseče. Loď kostela je plochostropá.