kostel sv. Zikmunda

Areál kostela sv. Zikmunda se nachází v jižní polovině větší obce, při hlavní silnici od Vamberka do Ústí nad Orlicí. Tvoří výraznou dominantu v obci. Původně gotická stavba kostela prošla řadou stavebních a stylových úprav. Vedle renesančních zásahů v 16. století a barokních úprav kolem roku 1712 (tehdy přistavěna sakristie) proběhla zásadní stavební změna roku 1912, kdy byla zcela zbořena loď kostela a vystavěna nová, v neogotickém duchu, podle návrhu architekta Bóži Dvořáka. Kostel je orientovanou stavbou, poblíž jeho severozápadního nároží stojí mohutná zděná barokní zvonice, vystavěná roku 1702, s později zřízenou kaplí v přízemí. Na ose kostela, za jeho presbytářem, byla vystavěna roku 1815, ještě v pozdně barokním tvarosloví, architektonicky výrázná stavba márnice se štítovým průčelím orientovaným k západní straně. Kostl obklopuje hřbitov, který je vymezen zděnou ohradní zdí, založenou v 19. století a později, patrně v návaznosti na výstavbu nové lodi, stavebně upravenou v úseku před hlavním průčelím nad silnicí. Od zmíněné silnivce stoupá ke kostelu, položeném v mírně se zvedajícím terénu, přístupové kamenné schodiště, situované na osu hlavního průčelí kostela. Po stranách schodiště stojí socha Krucifixu a socha sv. Jana Nepomuckého. Budova fary se nachází poblíž, jižně od areálu.