venkovská usedlost

Patrová venkovská usedlost obdélného, lehce zalomeného půdorysu. Vepředu obytná část, v ose směrem dozadu pokračují chlévní a hospodářské prostory. V závěru hospodářského dvora byla umístěna průjezdná stodola, z níž se zachovaly jen torzálně obvodové zdi. (není předmětem ochrany). Dvůr uzavírá z jižní strany ohradní zeď, v čele se nachází klenutá brána se vstupní brankou. Dnešní budova čp. 101 a přilehlá brána jsou částí původní usedlosti, kterou ještě Stabilní katastr ukazuje jako čyřstranný, nepravidelně obestavěný dvůr, s převahou dřevěných, resp, spalných staveb. Dům však je znázorněn na dnešním místě, také stodola byla později postavena víceméně na místě starší, dřevěné. Přední část parcely byla pozměněna nejspíše při regulaci potoka a v souvislosti s touto akcí byla zastavěna část návsi a proměněna na průjezdní komunikaci. Takže výstavná brána, původně se obracející do návsi, ztratila svůj původní odstup a tím i dobré pohledové uplatnění.