kaple Panny Marie

Umístění: nad silnicí na upravené travnaté terase, přístupné po prostém kamenném schodišti. Neorientovaná zděná stavba na půdorysu krátkého obdélníka s neodsazeným půlkruhovým závěrem a sedlovou ( v závěru polygonálně zvalbenou) střechou, akcentovanou nad závěrem osmibokou sanktusní věžičkou. Zdivo patrně z místního kamene, obnovené hladké omítky v barevné kombinaci světlého okru a bílých architektonických článků. Krytina střechy: drobné břidlicové šablony. Exteriér: Stěny člení lisenové rámy a dvojitě odstupněná římsa. Vstup, dvě okna bo bocích a kruhové okénko v závěru mají jednoduché omítkové šambrány. Vstupní průčelí má na nad nárožími zalomenou římsu, napodobující hlavici pilastru. Štít ustupuje mírně do pozadí, je zcela nečleněný, pouze s půlkruhovým oknem. (Ustoupení průčelí působí dojmem, že tu měl navazovat tvarovaný štít a nynější řešení je provozirní). Vstupní dveře jsou dřevěné, jednokřídlé, svlakové konstrukce, osazené ve špaletě. Na lícové straně iluzivní kladení prken do tvaru dvoukřídlé výplně rámové konstrukce s krokvovitě skládanou výplní a střední sloupkovou klapačkou. Dvoukřídlá okna v bočních stěnách jsou dělená do 6 tabulí. Sanktus má dřevěné profilované římsy a cibulovou stříšku zakončenou makovicí a křížkem a uvnitř drobný zvonek. Interiér je hladce omítaný, jednotný prostor, stěny člení liseny v koutech a přechodu do závěru, na ně bez přechodu dosedá rovný strop s omítaným podhledem a dřevěnou rozetou. Podlaha je kryta pískovcovými deskami.