sousoší Kalvárie

Kamenné sousoší Kalvárie se nachází ve střední části obce, při hlavní silniční komunikaci procházející obcí (vpravo ve směru od Domoradic do Brtče). Sousoší je osazeno na okraji zalesněné stráně při mostu přes Svařeňský potok. Sousoší, tvořené křížem s ukřižovaným Kristem a po stranách stojícími postavami Panny Marie a sv. Jana Evangelisty, je umístěno na vícedílné podstavě. Základová deska nese soklovou patku, na ní pak spočívá hranolové tělo nesoucí profilovanou římsovou hlavici, ve střední části vzepjatou. Na ní jsou na čep osazeny obě asistující figury podané v podživotní velikosti, zobrazené v dlouhém přepásaném splývavém rouchu. Postava sv. Jana, s pravicí přiloženou k hrudi, stojí pod Kristovou pravicí, Panna Marie je zachycena se sepjatýma rukama. Mezi obě postavy je osazena pilířová podnož, na ní pak spočívá vlastní kříž s ukřižovaným Kristem podaným rovněž v podživotní velikosti, s bederní rouškou kolem pasu. Čelní strana hranolového těla je zdobena reliéfem milostného obrazu Panny Marie Knířovské. Boky hranolu jsou rovněž zdobeny reliéfy; pravý bok reliéfní postavou sv. Jana Nepomuckého, levý bok sv. Václavem na koni. Na zadní straně hranolu černou barvou vyvedený nápis „Obnoveno ………“. Čelo římsové hlavice zdobí reliéfně provedená mušle, nad ní vsazena železná volutová konzola. Pilířovou podnož pod křížem zdobí v horní části reliéfní květinový závěs.