kaple Panny Marie

Kaple se nachází ve středu obce Ležky, která leží východně od obce Lubenec. Jedná se o zděnou, hladce omítnutou, jednopodlažní stavbu obdélného půdorysu s polygonálním závěrem. Sedlová střecha, krytá pálenou taškou (bobrovka), je na východním okraji zvalbená. Hlavní západní průčelí je jednoosé. Vstupní otvor je půlkruhově ukončen a vyplněn dvoukřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce, s půlkruhovým proskleným nadsvětlíkem. Průčelí je po stranách rámováno lisenami, které ve štítě přecházejí do pilířů ukončených sedlovou stříškou. Štít, jehož boční strany jsou konkávně a konvexně prohnuté, je od přízemí oddělen jednoduchou korunní římsou. Uprostřed štítu je obdélné, segmentově ukončené okénko, po jehož stranách probíhají pilastry, které nad štítem přecházejí ve zvoničku. Ta je ukončena trojúhelníkovým štítem se sedlovou stříškou. Uvnitř je umístěn malý zvon. Jižní a severní boční průčelí jsou shodné. Nároží jsou rámována lisenami, dvouosé průčelí je ukončeno profilovanou korunní římsou. Okna s okosenou špaletou jsou půlkruhově ukon-čená. Výplně jsou dřevěné, devítitabulkové. Východní, resp. jiho– a severovýchodní průčelí jsou nečleněná. U východní stěny stojí památník obětem 1. světové války. Interiér je v celém rozsahu plochostropý. Uvnitř se nachází portálový oltář s tordovanými sloupky zdobenými rostlinnými motivy. Oltář pochází pravděpodobně z konce 17. století. Pů-vodní oltářní obraz byl zničen a nahrazen obrazem Johanna Klieeisena z roku 1870.