kostel Nanebevzetí Panny Marie

Jednolodní zděný omítnutý kostel má obdélnou loď s rizality uprostřed východní a západní strany, obdélný presbytář s trojbokým závěrem a uprostřed západního průčelí patrovou obdélnou přístavbu sakristie a oratoře. Jižní průčelí chrání v dolní části sokl, který obíhá celou stavbu. Fasádu ohraničuje lizénový rám, který chybí na širokých zkosených nárožích (ta tedy člení pouze sokl a hlavní římsa). V ose stěny se nachází vstup a nad ním pak okno. Obdélný vstupní otvor, nahoře uprostřed vyvýšený, lemuje portál na způsob edikuly. Vstup má šambránu, sledující jeho tvar – přechod do vyvýšené střední části je provedený zaobleně. Nahoře uprostřed je velký hlavní klenák, zdobený vystouplým polem se zubovitými zářezy. Stojky mají dole mírně zvýrazněné patky. Většinu plochy šambrány vyplňuje vystouplé pole. Jedno pole je na bocích – obdélný tvar je nahoře a dole dovnitř vybraný. Druhé pole je pak v horní části – směřuje od hlavního klenáku do stran a zakončené je v horní části stojek třemi kapkami. Vně této šambrány je pak edikulové orámování. Po stranách jsou pilastry bez patky, napojující se dole na vodorovnou lizénu rámu. Prostá hlavice je nahoře a dole oddělená tenkou římsou. Plocha mezi šambránou a hořejškem edikuly je zdobená vystouplým polem, sledujícím její tvar. Nahoře je rozeklaný štít se zvlněnými boky, lemovaný bohatě profilovanou římsou – nahoře uprostřed se stáčí do voluty. Ve štítu se nachází lobkovický erb, zasahující svou dolní částí až k hlavnímu klenáku šambrány a nahoře přesahující až k oknu nad vstupem. Štít je umístěný na erbovním plášti z látky s bílým vnitřkem a červenou vnější stranou, lemované dole stříbrnými třásněmi. Látka je v horní části obou boků stažená stříbrnou stuhou do uzlu. Baldachýn splývá z vnitřku červenostříbrné knížecí koruny, umístěné nahoře uprostřed. Erb se nachází ve štítu oválného tvaru, lemovaného stříbrnými rokajemi. Ve vstupním otvoru jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Obě křídla jsou provedená stejně – uprostřed jsou rozdělená širším vodorovným prknem, podobné je i dole. Vzniklá pole vyplňují prkna, kladená do tvaru směrem vně se rozšiřujících kosočtverců a pobitá pravidelně rozmístěnými hřeby. Spoj obou dveřních křídel kryje sloupek s patkou, dříkem, zdobeným plastickým pásem ze srdčitých motivů, a s vegetabilní hlavicí. Na pravém křídle je kovaná klika a štítek zámku. Nad vstupem se nachází velké obdélné okno, nahoře uprostřed zakončené do oblouku. Zasklení člení železné příčle – šest vodorovných a tři svislé. Otvor má profilovanou šambránu, nahoře rozšířenou do prohnutých boků, dole s volutou (se závitem zatočeným dovnitř). Uprostřed horní části šambrány je velký sdružený hlavní klenák. Zadní klenák je nižší, přední zasahuje do horní vodorovné lizény v celé její výši. Je na něm obrys pole, které má nahoře dovnitř vykrojené rohy a dole je uprostřed půlkruhovitě vybrané. Pod oknem je místo šambrány profilovaná parapetní římsa. Průčelí vrcholí bohatě profilovanou hlavní římsou, která obíhá celou stavbu. Trojosá východní fasáda má uprostřed rizalit, do nějž loď, respektive presbytář, přechází šikmými úseky. Členění průčelí je obdobné, jako na jižní straně. Rozdíl je v tom, že lizénový rám sahá až k nárožím rizalitů a zde se tak stýkají dvě svislé lizény vedle sebe. Ve všech třech osách východní strany kostela je okno. Je provedené podobně jako okno v jižním průčelí. Rozdíl je v dolní části, kam pokračuje šambrána a není zde tak parapetní římsa. Okna v obou krajních osách mají šambránu doplněnou o stejné parapetní pole. Jeho základní obdélný, na šířku orientovaný tvar má dvakrát dovnitř prohnuté boky - mezi oběma částmi vystupuje do špičky, dolní rohy jsou zaoblené a spodní část je opět dvakrát dovnitř prohnutá. Okraj je zvýrazněný vyrytou linkou. Uprostřed takto vymezené plochy se nachází menší plastické oválné pole, dole zakončuje parapetní výplň motiv střapce, umístěný ve středu. Pod oknem ve střední ose tato výzdoba chybí, neboť sem zasahuje v dolní části umístěný vstupní portál - opět edikulového provedení. Kolem obdélných dveří je šambrána se zvýrazněnými vnitřními a vnějšími okraji (až na dolní část stojek), vně je pak edikulové orámování. Po stranách jsou pilastry bez patky, napojující se dole na vodorovnou lizénu rámu. Prostá hlavice je nahoře a dole oddělená tenkou římsou. Plocha mezi šambránou a hořejškem edikuly je zdobená vystouplým polem obdélného, na šířku orientovaného tvaru s dovnitř vykrojenými rohy. Nahoře je štít, jehož základní tvar trojúhelníku s useknutou horní špičkou má mírně dovnitř prohnuté boky a podobně - avšak více - zvlněnou horní část. Štít lemuje profilovaná římsa, zalamující se nad pilastry a také zhruba uprostřed bočních úseků. V ploše štítu je vystouplé pole, sledující jeho tvar. Ve vstupním otvoru jsou obdobné dveře jako na jižní straně. Rozdíly jsou v provedení zdobných motivů na sloupku, kryjícím spoj obou křídel - hlavice je širší a rostlinný motiv na přední straně je více členitý, na stojce sloupku je ozdobný pás tvořený stylizovanými květy tulipánů. Severní průčelí kostela tvoří stěna presbytáře, doplněná po obou stranách širokými šikmými nárožími – podobně jako je tomu na jižní straně. Na rozdíl od ní člení tyto nárožní partie vlastní lizénový rám, opět se tedy u hran stěn stýkají dvě svislé lizény vedle sebe. Také severní stěna presbytáře má svůj lizénový rám, nahoře je pak kruhové okénko v hluboké špaletě, umístěné značně vysoko. Korunu zdiva štítu kryjí ve všech částech tašky. Za štítem je do střechy lodi zasazená čtyřstranná plechová věžička (svou jižní stranou se ke štítu napojuje). Dolní část má plnou, horní je pak téměř celá volná – zabezpečuje ji kovaná mřížka. Symetricky uspořádaná mřížka je tvořená stáčenými a zprohýbanými motivy, doplněnými stylizovaným prostřihávaným listem. Plechová střecha věžičky je dole zvoncovitá, nahoře přechází v cibuli, vybíhající nahoře do špičky. Na ní je nasazená kónická makovice s pozlaceným obrysovým křížem. Jeho ramena jsou zdobená stáčenými ornamenty a motivem mřížky, z místa křížení obou ramen vybíhají diagonálně svazky paprsků. Barevné provedení: plochy stěn jsou v sytější starorůžové barvě, členící prvky bílé (až na sokl, který je v režném kameni). Bílý je také štít jižního průčelí. Poznámka: popis odpovídá stavu v říjnu 2005.