socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána se nachází ve střední části obce, východně od areálu kostela a hlavní silníční komunikace procházející obcí. Stojí na menším volném prostranství, před novodobější řadovou zástavbou. Socha je osazena na čtyřdílnou podstavu stojící na podnožní desce obdélného půdorysu. Podstava se skládá ze soklové patky, z hranolového těla rozšířeného na bocích volutovými křídly, profilované římsové hlavice se vzedmutým středovým průběhem a hranolovým, ve spodní části volutově rozšířeným soklíkem, k němuž je socha upevněna. Čelní strana těla je zdobena reliéfním výjevem svržení sv. Jana Nepomuckého z mostu do řeky (na trojobloukovém mostu stojí pět vojáků, světcovo tělo padá do vlnkami naznačeného toku řeky), výjev se nachází v obdélném zrcadle vymezeném pletencovým rámováním. Zadní strana těla je pojednána pětiřádkovým nápisem, obsahujícím chronogram: IOANNES PELZL IVDEX / AC VXOR BARBARA / STATVAM TIBI FLORIANI / PATRONI NOSTRI / ERREXERVNT /. Boky volutových křídel jsou dekorovány střapcovým závěsem a listovím. Nad vzedmutým profilem římsové hlavice je ztvárněna mušle. Podnožní soklík je na čelní straně zdoben girlandovým závěsem. Postava světce co by římského vojáka je podána v mírně životní velikosti. Je oděn v krátkou suknici a dlouhý vojenský plášť, na hlavě má přilbu s pérem. Levou rukou přidržuje žerď, kolem níž je omotán praporec. V pravé ruce drží vědro, z něhož vylévá vodu a to nad maketou domu v plamenech, který je vyveden u jeho pravé nohy.