socha sv. Rocha

Socha sv. Rocha, zřízena Tatenickými - jak hlásá dedikační nápis - roku 1716 k ochraně před morovou nákazou, se nachází na soukromém pozemku při hlavní silniční komunikaci ve střední části obce, jižně od budovy zámku. Čelní stranou je orientována k západu. Socha je osazena na trojdílné podstavě tvořené hranolovou patkou, prostým hranolovým tělem a římsovou hlavicí. Na profilované obrubě patky ja na čelní straně vyryt letopočet 1805. Čelní strana obsahuje tři nápisy, vtesané do oválné zrcadlové plochy, rámované reliéfní stuhou s listovím - horní nápis (s chronogramem): DIVO ROCHO / PATRONO / CONTRA PESTEM / VOVET /; prostřední nápis: Hanc Statuam populus / Tattenicensis ...... ...... / in perpetuam sui tutelam /; dolní nápis (s chronogramem): DEVS HOS CLIENTES / MEOS ALVE SERVA /. Obě boční a zadní strana dříku jsou pojednány ve formě "psaníčka", jehož povrch je hrubě opracován. V čelní straně římsové hlavice je zapuštěna kovaná konzola. Postava morového patrona sv. Rocha je podána v mírně nadživotní velikosti, v kontrapostu. Je znázorněn se svým tradičním atributem, se psem, který mu sedí u pravé nohy. Rochus je oděn v kratší suknici a v delší splývající plášť, obut je ve vysoko vázaných sandálech. Pravou ruku tiskne k hrudi, levou rukou poodhrnuje suknici z levého stehna nohy, na němž má patrnu morovou ránu.