kaple

Kaple je drobná zděná omítnutá stavba na zhruba čtvercovém půdorysu, situovaná do stoupajícího terénu. Kaple má zaoblená nároží, nahoře ji obíhá vysoká fabionová římsa. Kromě ní a soklu, který se nachází na severní a západní straně, člení kapli otvory. Ve východní stěně je to obdélný vstupní otvor, nahoře zakončený do mírného segmentového oblouku. V otvoru jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Obě křídla mají dvě obdélné výplně nad sebou - v dolní výplni jsou dole dva drobné kruhové větrací otvory vedle sebe, v horní pak jeden větší (dnes zevnitř zakrytý). Nad vstupem je obdélné, na šířku orientované pole, v němž je letopočet 1825, pravděpodobně provedený v měděném či mosazném plechu (nebo natřený podobnou barvou). Fabionová hlavní římsa je nahoře krytá jednou řadou bobrovek. Stěnu zakončuje směrem vzhůru se zužující štít, jehož trojúhelný tvar je po stranách mírně zvlněný a nahoře zaoblený. Dole uprostřed je ve štítu oválný, na šířku orientovaný okenní otvor. Na vrcholu štítu se nachází drobný železný patriarší kříž s trojlistě zakončenými rameny. V severní stěně kaple je obdélné okno ve špaletě, zakončené téměř rovným segmentovým obloukem. Je dvoukřídlé dřevěné, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Západní stěna je bez otvorů. Na jižní straně byla ke kapli přistavěná další budova, která tak zakrývá většinu její jižní stěny (slouží jako hasičská zbrojnice). Přístavba se ke kapli napojuje také střechou – ta sahá až nad hlavní římsu kaple. Kaple má stanovou střechu, krytou bobrovkami. V jejím vrcholu je zasazená osmistěnná plechová zvonička s prohnutou jehlancovou střechou. Na vrcholu střechy je umístěný obrysový kříž s trojlistým zakončením na všech stranách. Ramena zdobí stáčené ornamenty, v místech křížení ramen je pak zvlněný paprsek. Ve zvoničce je jednoduchý zvon. Prostor za štítem má vlastní malou sedlovou střechu, krytou – stejně jako koruna zdiva štítu – opět bobrovkami. Popis odpovídá stavu objektu v listopadu 2005.