městský dům

Městský dům je situován západně od areálu manětínského zámku, jihozápadně od náměstí, na pravém břehu Manětínského potoka. Objekt je situován na území městské památkové zóny Manětín, v blízkosti národní kulturní památky Zámek Manětín. Samostatně stojící zděná patrová budova na obdélném půdorysu v okapní orientaci o 3 x 2 okenních osách, krytá valbovou střechou. Při jižním bočním průčelí připojen přízemní obdélný dvouosý přístavek s pultovou střechou. Objekt je situován při komunikaci, za zadním průčelím navazuje rozlehlá zahrada. Fasády člení nízký průběžný sokl, pásová kordonová římsa a profilovaná římsa korunní. Plochy obou podlaží dále člení ve východním, jižním a severním průčelí lisénové rámy, doplněné plastickými rostlinnými motivy. Dvorní západní průčelí je výrazně zjednodušeno - hladké, členěné pouze pásem kordonové římsy a jednoduchými okenními šambránami. Pravidelně rozmístěná okna jsou obdélná, okenní výplně dřevěné novodobé (konec 20. stol.), členěné do tabulek, osazené za lícem zdiva; okna v patře jižního, východního a severního průčelí mají šambrány lemované lištou. V ose východního průčelí umístěn domovní vstup, přístupný krátkým přímým schodištěm s plným zděným oboustranným zábradlím. Vstupní dveře z první pol. 20. stol. - dřevěné dvoukřídlé kazetové s prosklenými horními výplněmi s mřížkou. Střecha valbová s výraznými námětky, s nakoso kladenými eternitovými šablonami; v hřebeni střechy dvojice širokých omítaných komínů. Na přístavku pultová střecha, rovněž s eternitovými šablonami.