Petrášův palác

Nárožní dvoupatrový palác s půdním patrem a středním obdélným dvorem, přístupným renesančními otevřenými arkádovými chodbami. Dvůr jednou stranou navazuje na průchozí pasáž domu Horní nám.26. Dvoutraktové podélné gotické a renesanční sklepní prostory, zaklenuté valenými klenbami a spojené mezi sebou novými chodbami a schodištěm do průchozí vstupní haly v přízemí. Hlavní objekt situovaný do náměstí je trojtraktový, jižní trojpodlažní křídlo je dvoutraktové s druhým traktem podél nádvoří tvořeným otevřenou arkádovou chodbou a západní příčné křídlo je dvoutraktové. Přízemí je zcela zaklenuté: ve vstupním mázhauzu a spojovacích chodbách křížové klenby, v místnostech otočených do ul.Švédské valené klenby s trojúhelnými výsečemi a v prostorách bočních obchodů valené segmentové klenby. Renesanční křížové klenby jsou zachovány ve spojovací chodbě patra a na dvorních arkádách. Ostatní prostory jsou plochostropé s částečně zachovanými renesančními profilovanými trámovými stropy, většinou překryty podhledy s fabiony. V zadním příčném křídle objektu se dochovalo renesanční točité pískovcové schodiště. V hlavní budově monumentální pozdně barokní dvouramenné schodiště s tepanými železnými mřížemi a sochařskou výzdobou v nikách na podestách, zaklenuté křížovými klenbami a plackami do pasů. V prostorách prvního patra jsou odkryty zbytky renesančních nástěnných maleb a torzo pozdně gotického ostění okna, situovaného do dvora. Místnosti druhého patra, situované do náměstí mají zachované romantické interiéry s malovanou a štukovou výzdobou, dřevěným obložením a malovanými kachlovými kamny. Dvorní fasáda je jednoduchá, trojpatrové renesanční arkády s vyzděným zábradlím jsou tvořeny toskánskými pískovcovými sloupky, nesoucími stlačené oblouky. Fasáda do ul. Školní je jednoduchá, hladká. Fasáda do náměstí je monumentální pozdně barokní, v prvním patře čtyřtraktová s jedním dvojoknem, v druhém a třetím střešním šestitraktová. Přízemí je obloženo obdélnými pískovcovými deskami s pozdně barokním portálem ve středu a tříčlennými jednoduchými výkladci po stranách. Portál je zaklenut stlačeným obloukem. Po bocích jsou kanelované sloupy, zakončeny polopostavami atlantů, nesoucích zalomené kladí, na jehož římse jsou symetricky umístěny pololežících putti. Ve středu je umístěn monumentální kamenný erb svob. pána M.Petráše. Vstup je uzavřen původními dřevěnými vraty s tepanou barokní mříží v nadsvětlíku. Okna v patrech jsou rámována profilovaným ostěním s uchy na něž jsou posazeny volutové konzoly nesoucí bohatě prohýbané nadokenní římsy s bohatou páskovou a akantovou páskovou ornamentikou, rámující střední boží oko. Patra jsou rámována nárožními lisénami. Podkroví osvětlují malá okna, zdobená šambránami s uchy. Na ně nasedá korunní římsa s motivem triglifu. Střechy jsou sedlové, v části otočené do náměstí osvětleny čtyřmi malými vikýři. Fasáda do ulice Švédské je jednoduchá hladká , spojená s domem Horní nám. č.24 jednoduchými rampouchy.