obytné stavení

Obytný dům , zděný převážně z opuky, je v průčelí přezděn z cihel, při zachování opukové podezdívky a štítu. Omítky, původně hladké, vápenné, se štukovou výzdobou, byly koncem r. 1914 obnoveny na omítky s cementovou příměsí. Sedlová střecha s polovalbou nad světnicí je krytá taškami. Průčelí do návsi je dvojosé, okna z poč. 20. století mají členění do tvaru T. Lichoběžný štít má v hladké omítce pásový lem s tlačeným, rozetovým ornamentem a dvě šestitabulková okna s půlkruhovým záklenkem a neurčitými hladkými šambránami. Mezi okny drobný výklenek pro sošku. Zadní štít bez otvorů, se zbytky omítek. Dvorní fasáda jednoduchá, členěná pouze okny a dveřmi z poč. 20. stol., okno do komory má předsazenou mříž. Dveře do chléva jsopu dvoukřídlé, s ležatým nadsvětlíkem. Podél celého průčelí vede zvýšené zápraží kryté přesahem střechy. V interiéru je do návsi obrácena plochostropá světnice, přístupná ze síně, za níž je úzká kuchyně, kde bývala pec (vpravo je pasem vydělen nevelký prostor, kam původně ústilo schodiště ze sklepa. Síň má segmnetové zaklenutí a podlahu z cihelných čtvercových dlaždic. Kuchyně má cihelné segmentové klenby do traverz. Vpravo ze síně vede vzadu druhotně zřízený otvor do sklepa a vpředu chodbička ke komoře a schodiště na půdu. Komora je zaklenuta dvěma poli placek do pasu, podlaha prkenná. Dveře v interiéru převážně svlakové, do světnice na vnitřní straně výplňové. Chlévy jsou přístupné ze dvora, klenuté třemi poli placek do stlačených pasů, na opukovém zdivu se zbytky hladkých omítek. Sklep pod komorou má cihelnou klenbu vysokého segmentového profilu, zdivo opukové, režné, schody kamenné. Krov: stojatá stolice s krátčaty (původně jen prostý hambalkový krov), převážná část hambalků odřezána, nahrazena místy kleštinami.