uhelna hamru

Bývalá železárna – uhelna se nachází jižně od centra obce Kovářská. Objekt je situován při napojení ulic Měděnecká a Školní. Půdorys má obdélníkový tvar s podélnou osou orientovanou ve směru JZ – SV. Severozápadní podélná stěna je přisazena k ulici Školní. Masivní, původně třípodlažní objekt je dochován jen torzálně. Obvodové zdivo je převážně zděné z kamenů. Části jsou pak ze struskových cihel. Zdivo je místy dochováno do třetí výškové úrovně. Nosné zdivo se jeví v podélném systému. Z tvaru pozůstatků zdiva je patrné, že příčné obvodové zdi byli štítové a zastřešení bylo nesouměrné nebo při podélné severozápadní stěně byl objekt nižší se samostatnou střechou. Obvodové zdivo je pravidelně členěno rastrem os v podobě velkých otvorů se zaklenutým překladem. Široký portál má klenutý překlad ve tvaru stlačeného oblouku. Stavba je bez jakéhokoli inventáře.