boží muka

Pískovcová boží muka tvoří sokl, dřík a kaplička. Celek dnes stojí na novém dvoustupňovém fundamentu. Sokl má v dolní části poměrně vysoký podstavec, nahoře se zužující. Následuje vlastní hranolový sokl, na jehož stěnách se nacházejí nápisy, ohraničené vyrytou linkou. Na přední stěně je nápis: „EHREN VNTT DA / NCKBARKEIT DAS / ERSTE VON DER / GRAVSAMEN SEVG / IN SO GEFAHRLICHE / ZEITEN BEHVTET“. Na levé boční stěně je nápis: „ANNO 1681 DEN / ..... “ (zbytek nápisu je nečitelný), na pravé boční stěně pak: „HAT AVF GERI / CHTET WORTEN“. Na zadní stěně snad býval také nápis. Na sokl navazuje dřík – dole s oddělenou širší bochníkovitou částí a nad ní s dvakrát odstupňovanou zaoblenou základnou. Dřík sám je o něco užší, nároží má okosená - okosení však nedosahuje až ke kapličce. V této horní části dříku se na levé boční stěně nachází nápis: „ECCE CRVCEM / DOMINI FVCITE / PARTES ADVERS / VICIT LEO DE / TRIBV IVDA / AMEN“. Čtyřstěnná kaplička (nově zhotovená) má v dolní části deskový, třikrát odstupňovaný podstavec. Na přední stěně se nachází vpadlé obdélné, nahoře půlkruhově zakončené pole, prázdné. Kaplička má stanovou stříšku, na jejíž vrchol je posazen jednoduchý plochý měděný kříž. Poznámka: popis odpovídá stavu v srpnu 2009.