dům

Dům čp. 87 je zděný řadový objekt, z jehož obdélného půdorysu se rozšiřuje směrem do náměstí rizalit s podloubím, na jihovýchodě je další rizalit a k domu se kolmo napojuje protáhlé dvorní křídlo. Dům je zasazený do terénu, takže na dvorní straně má i suterén. Severozápadní průčelí (do Mírového náměstí) tvoří dvě části – rizalit o hloubce jedné osy na pravé straně, kde je v líci se sousedícím domem čp. 88 a levá část, která je v líci s druhým sousedním domem – čp. 86. Rizalit je v přízemí dvouosý, v patře tříosý. Pod přední částí patra se nachází klenuté podloubí, prolomené třemi oblouky. V severozápadní stěně podloubí jsou dva, zakončené segmentovým obloukem, v severovýchodní stěně jeden, ukončený do půlkruhu. V podloubí jsou v severozápadní stěně domu dva široké otvory, nahoře zakončené do mírně nepravidelného stlačeného oblouku. V levé ose jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, jejichž křídla mají vždy dvě čtvercové výplně vedle sebe ve třech úrovních nad sebou. Prosklený nadsvětlík je svisle rozdělen na poloviny. V pravé ose je převážně prosklený dřevěný výkladec, v pravé části s jednokřídlými dveřmi. V prvním patře, odděleném profilovanou římsou, která přechází i na severovýchodní stěnu rizalitu, jsou tři osy, jejichž rozmístění není symetrické. Pravá osa je situována daleko od kraje a mezera mezi ní a střední osou je větší, než mezera mezi střední a levou osou. Ve všech osách jsou stejná okna ve špaletě – dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými vodorovně na poloviny. Svislá příčle člení v polovině poutcem oddělenou horní část okna. Po stranách a nahoře lemuje okenní otvor šambrána s ušima s kapkou, dole je profilovaná parapetní římsa. Pod hlavní římsou je na stěně hladký pás, oddělený nahoře a dole římsou. Stejné členění má i fasáda prvního patra severovýchodní strany rizalitu, kde je jedno okno. Levá část severozápadní strany domu má oproti rizalitu odlišnou výšku podlaží. V přízemí je sdružené okno, tvořené dvěma stejnými okny jako v rizalitu. Mají společnou parapetní římsu a horní část šambrány. Situována jsou oproti rizalitu výše, takže hořejšek šambrány sahá nad mezipatrovou římsu rizalitu. V prvním patře jsou dvě samostatná okna stejného provedení, včetně šambrán, jako v rizalitu. Pravé z nich je umístěné těsně u styku s rizalitem. Čtyřosé dvorní jihovýchodní průčelí domu obsahuje díky klesajícímu terénu rovněž suterén. Pravé dvě osy se v úrovni suterénu a přízemí nacházejí v mírném rizalitu. Ten obsahuje okna ve špaletě, různé velikosti. V suterénu je v pravé ose dvoukřídlé okno s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. V levé ose je nízké dvoukřídlé obdélné okno, orientované na šířku. V přízemí je v této ose podobné okno, jako v pravé ose suterénu. V pravé ose přízemí je vyšší obdélné dvoukřídlé okno, jehož křídla člení dvě vodorovné příčle. Rizalit má pultovou střechu. V osách prvního patra jsou podobná okna jako v přízemí. Osa třetí zprava obsahuje v dolní části segmentově zakončený otvor, vedoucí do průjezdu. Nad ním je v přízemí i patře dvoukřídlé okno ve špaletě, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Oproti otvoru do průjezdu jsou okna situována více vpravo. Z levé strany průčelí je díky přistavěnému dvornímu křídlu vidět pouze část stěny. V prvním patře je zde sdružené okno, tvořené dvěma vedle sebe situovanými okny, stejnými, jako v ose nad průjezdem. Dům má sedlovou střechu, rizalit valbovou, krytinou jsou dvojitě kladené bobrovky. Na severozápadní straně jsou ve střeše obou částí domu vždy dva poměrně velké obdélné vikýře, zapuštěné dolní částí přední stěny do střechy. V přední stěně je dvoukřídlé okno ve špaletě, s křídly, rozdělenými třemi vodorovnými příčlemi. Vikýře mají valbovou střechu, krytou dvojitými bobrovkami. Ve střeše ustupující části domu je nad vikýři ještě jedno volské oko. Na dům se kolmo napojuje jednopodlažní obdélné dvorní křídlo, členěné okenními a dveřními otvory. Má sedlovou střechu, krytou dvojitě kladenými bobrovkami. V severovýchodní části střechy jsou tři volská oka, na levé straně je do střechy zapojen velký zděný vikýř s prkennými dveřmi v přední stěně. Vikýř má sedlovou střechu s dvojitými bobrovkami. Přístupný je po jednoramenném schodišti, přiloženém k opěrné zdi areálu zámku, situovaného výše.