kostel Nanebevzetí Panny Marie

Jednolodní kostel s obdélnou lodí a s věží pojatou do průčelí. Na severu je konkávním náběhem připojeno užší obdélné presbyterium s okosenými rohy. Po stranách jsou přiloženy obdélné sakristie, na severní straně v podélné ose presbyteria kaple se štítovým průčelím. Interier: Presbyterium zaklenuto plackou. Členění dvěma páry pilastrů po obou stranách s korintujícími hlavicemi s rokaji nesoucími kladí obíhající celý kostel. Loď zaklenuta třemi poli valené klenby s lunetami, oddělenými dvojicemi pasů. Ve vrcholu klenby zrcadlo s malbami rámované štukovým rámcem. Rohy lodi zaobleny. Klenební pasy podpírají přízemní pilíře. Mezi nimi mělké výklenky pro oltáře. Podkruchtí i kruchta sklenuty valeně s lunetami. Kruchta rozšířena do lodi dřevěným balkonem v půdorysu zvlněným, nesoucím varhany. Celý kostel osvětlují obdélná, segmentem zakončená okna. Architektura bohatě členěného vstupního průčelí, zakončeného věží s cibulovou bání, je založena na zvýraznění tektoniky kamenicky provedených článků, vystupujících z hladce omítané bílé plochy. Kompozičně je průčelí rozděleno na tři pole pilastry s kompositními hlavicemi, nesoucími plné kladí. Pilastry vyrůstají z vysokého soklu, do něhož jsou zakomponovány postranní vstupy. Střední pole průčelí je plasticky zdůrazněno představenými sloupy na vysokých hranolových podnožích, s kompozitními hlavicemi, nesoucími úseky zalomeného kladí. V ose průčelí je umístěn hlavní vstup s dřevěnými dveřmi, s původním kováním. Jeho pravoúhlý portál rámuje edikula, tvořená dvěma sloupy s kompositními hlavicemi nesoucími zalomené kladí s přímou římsou, na niž dosedá obdélný balkon. Vchod z kůru na balkon zasklenými dveřmi je komponován jako vysoké okno s nadpražím v podobě stlačeného oblouku, v edikulové šambráně se segmentovým frontonem. Nade dveřmi vitráž - ve středu Panna Maria sedící s Ježíškem, vedle vždy 1 světec, pod ní sv.Cecilie hrající na harfu, vedle opět vždy 1 světec hrající na hudební nástroj. Vchody po stranách průčelí jsou pravoúhlé se zaoblenými rohy, v ostění se segmentovou římsou a zdůrazněným hlavním klenákem. Nad portály v úrovni kruchty jsou umístěna obdélná okna s ostěním a ušima. Kladí s hladkým vlysem a s bohatě profilovanou římsou se nad středními sloupy zalamuje, stejně jako pás atiky nad ním a vytváří sokly pro sochy Víry a Naděje. Mezi nimi dominuje kamenný reliéfní lichtensteinský znak. Na okraji atiky stojí sochy sv.Petra a Pavla. Věž, o patro převyšující kostelní průčelí, je na nárožích zdůrazněna pilastry, nesoucími kamenné kladí s výrazně profilovanou římsou. Plochu průčelí věže vyplňuje vysoké půlkruhově zakončené zvonicové okno s žaluziovými výplněmi, v edikulové šambráně se segmentově vydutým frontonem. Věž je podepřena ze stran štítovými křídly. Cibulovitá střecha věže s lucernou je kryta plechem. Boční fasády kostela mají jednodušší omítané členění. Bílé plochy na kamenem obloženém soklu jsou členěné lisenovými rámci s vysoko umístěnými segmentovými okny, zasklenými v kovových rámech. Stěny zakončuje průběžná profilovaná korunní římsa. V sedlové, nad závěrem zvalbené střeše s taškovou krytinou se v napojení presbytáře uplatňuje oplechovaný sanktus s lucernou a makovicí. Menší západní sakristie s valbovou střechou má obdobné členění lisenovými rámy, okna jsou pravoúhlá, s mřížemi, vstup má kamenné ostění. Architektura větší východní sakristie, stojící na kamenné podezdívce, je podtržena hladkým pásem soklu vymezeného římsami. Z něho vyrůstají pilastry, nesoucí kladí a římsu. Podélné průčelí je prolomeno dvěma vysokými okny s bohatými čabrakovými šambránami, vrcholícími segmentově prohnutou nadpražní římsou. V ose závěru kostela je přistavěna nižší kaple se sedlovou střechou a trojúhelným štítem. Její průčelí je členěno dvěma páry pilastrů s bohatými hlavicemi. Ve štítu na konzole je umístěn výklenek se sochou Krista. V ose průčelí připojena předsíň v podobě nízkého přístavku s pilastry na nárožích a vysokými půlkruhovými stěnovými výklenky s Pietou. Plochá sedlová střecha s trojúhelným štítem je završena kamenným sousoším.