radnice
Sychrova č.p. 16
radnice
barokní

anotace

Barokní budova městské radnice z let 1721-3, postavená po požáru staršího předchůdce středověkého původu. Na vstupním portálu pod věží lichtensteinský znak a pamětní deska rodáka M.J.Sychry. Dominanta náměstí.

požár 1706 stavba radnice 1721 - 3

popis památkové hodnoty

Dochovány středověké stavební konstrukce, barokní vstupní portál s lichtenštejnským znakem a klenby v přízemí. Doklad stavebního vývoje města, technické vyspělosti řemesla a estetické úrovně řemeslné a uměleckořemeslné produkce té doby. Budova je jednou z dominant výrazně se uplatňujících v panoramatu města.

Stavebně v pořádku, historicky dobře zachovalé.

popis

Objekt je jednopatrový dvoukřídlý na půdorysu L, situován v SZ koutě náměstí, s hranolovou věží v nároží do náměstí, částečně podsklepen. Zastřešen dvěma k sobě kolmými sedlovými střechami, hřebeny vždy rovnoběžné s daným průčelím, věž s bání a lucernou. Krov dřevěný, krytina plech, věž plech. Omítky štukové. Zdivo smíšené, sklepy, přízemí, svislé konstrukce převážně kamenné, klenby cihelné, v patře rovné stropy trámové s podhledem. Přízemí klenuto valenými klenbami s hranatými výsečemi, patro částečně klenuté, jinak plochostropé. V obou křídlech jsou kolem centrálních chodeb místnosti kanceláří. Využité podkroví se stejným systémem chodeb a kanceláří jako v patře. Krov je upravený ocelovou konstrukcí. Průčelí k náměstí a do ul. Sychrovy: fasáda o sedmi osách v patře i v přízemí, kde jsou dva vstupy - hlavní v patě věže půlkruhový s dvojkřídlými vraty a ob dvě osy vlevo vedlejší s dřevěnými obdélnými dveřmi, oba v kamenném ostění, hlavní vstup jen zčásti - zaklenutí štukové. Dad hlavním vstupem ním je knížení lichtenštejnský znak s řádem zlatého rouna a letopočtem 1723, a pamětní deska rodáka M. J. Sychry. Nad tím dvojokno s dřevěnými žaluziemi, nad ním v nice malý zvonek, nad ním hodiny, nad profilovanou římsou je báň s lucernou, makovicí a praporcem. Průčení do Kostelní ulice je šestiosé v patře, v přízemí jsou namísto dvou pravých os jedny dveře v pravoúhlém pískovcovém ostění. Patra v obou průčelích oddělena kordonovou římsou, šestitabulková okna lemovaná šambránami, zakončenými parapetní římsou. Okapová římsa bohatě profilovaná. Průčelí do dvora k obřadní síní - 3 osy v patře.

• Kód CZ 17116, Ústí nad Orlicí, město, Ústí nad Orlicí, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj
  • Kód CZ 51230, Město, býv. hl. městská čtvrť, Ústí nad Orlicí, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj