vila Hernychova

Dvoupatrová vila na kamenném soklu, téměř čtvercového půdorysu. Samotné průčelí tvoří zleva 2 osy, předstupující čtvercová věž, která převyšuje budovu, nahoře je několik říms a malých balkonů, věž je ukončena čtvercovou zdobenou bání a makovicí s praporcem. Před věž v přízemí předstupuje čtvercový portikus na dvou čtvercových sloupech, na něm v 1.patře balkon. Z portiku vedou hlavní dveře a schodiště do hlavního sálu. K pravému boku věže vede několik stupňů k postrannímu schodišti. Na věži v obdélném štukovém rámu štukový nápis: VYSTAVĚNO L.P.MDCCCCVI FL.HERNYCHEM. Napravo od věže 4 osy, druhá a třetí tvoří do úrovně druhého patra segmentový rizalit, na něm balkon se štukovými kuželkami. Nad římsou obloučkový štít, uprostřed na podstavci socha sv. Floriána. Pravý bok budovy šestiosý, první tři předstupující, další jsou v úskoku. U 4.osy je ve druhém patře balkon, v přízemí předstupuje půlkruhový přístavek, v 1.patře celá prosklená, ze strany schodiště. Levý bok šestiosý, 3.,4. a 5. osa tvoří do úrovně mezi 1. a 2. patrem segmentový rizalit, na něm balkon se zábradlím, okna čtvercová, nad tím profilovaná na konzolách a malý tojúhelníkový štít s postranními čučky, ve tvaru seříznutého jehlanu. Zadní část sedmiosá, kolem obdélných oken na výšku štuková výzdoba, mezi 1. a 2. patrem kordonová římsa, napravo schodiště do 1.patra s půlkruhovým balkonem, nalevo nárožní věžička jehlancového tvaru s makovicí, zakončená ozdobným hromosvodem, 2.,3. a 4. osa tvoří do úrovně 2.patra rizalit, na něm balkon, s ozdobnou mříží. Valbová střecha s vikýři pokryta bobrovkami.