emeritní dům s kaplí

Při východním konci Riegrova náměstí v sousedství kostela Bolestné Panny Marie umístěn jednoposchoďový objekt pravidelného obdélnéh půdorysu. Hlavní široké jedenáctiosé průčelí, orientované do náměstí, je zvýrazněno centrálním mělkým trojosým rizalitem, okcentovaným výrazným středovým portálem a v patře oválným oknem v bohatě profilované šambráně, završený širokým trojúhelníkovým štítem. Pravá část od rizalitu je pětiosá, levá pak čtyřosá. V levé části je asymetricky umístěn portál průjezdu do zahrady s kamenným ostěním segmentového zaklenutí s odrazníky a vrcholovým nízkým klenákem. Ve vrcholu je doplněn povrchovou profilací fasády o velký klenák s postraními lizénovými rámy ve vrcholu s vyloženou zalamovanou římsou, součástí kordonové. Obdobné členění ostění nese i hlavní vstup do objektu na pravé straně s čtyřmi schodišťovými stupni, odrazníky a klenákem v ostění. Nejdekorativnější je středový portál do kaple sv. Jana Nepomuckého s pravoúhlým ostěním s vytaženými uchy volutového zakončení, v ploše ostění zhybněné probíhajícím oblounem. Nadpražní šambrána je završena rovnou vyloženou, ve vrcholu vypnutou a rovně zakočenou římsou s vloženou rokajovou výzdobnou reliéfní modelací s centrálním motivem rokajové kartuše. Přízemí je zvýrazněno vysokým soklem a pásovou rustikou. Desetidílná okna v pravoúhlém plochém ostění jsou doplěna košovou kovanou mříží s rozvilinami. V patře jsou okna stejného členění dolněna v ostění parapetem s podparapetním lizénovým rámem a nadokenní šambránou s rovnou římsou. Dynamiku okenní fronty prvního patra narušuje Okno kaple kasulového tvaru, je v ostění doplněno po stranách vysokými volutami i ve špaletě. V šambráně je výrazný boltcový i rokajový výzdobný motiv ve vrcholu završený zalamovanou a ve středu mírně segmentově zhybněnou návojovou římsou. Na objektu původní mansardová střecha s dvojicemi okének tvaru volského oka na úrovni podkroví bočních kratších stěn. Ve středu je střecha nad kaplí zakončena zvonicí s nakoso postavenými vysokými volutovými křídly v nárožích a zakončené ztlačenou cibulovitou bání s makovicí. Dispozičně se objekt dělí na pravou značně větší část s chodbou valeně zaklenutou na výsečích. V této části traktu jsou místnosti zaklenuty valeně s pětibokými výsečemi. Ve střední části je umístěna kaple s převýšením přes první patro se stěnami členěnými vysokým přízedním pilastrovým řádem, obložením z umělého mramoru a mírně vyloženou korunní římsou. Sklenutí je provedeno čekou plackou. Po stranách v patře jsou umístěa okna oratoří s vysoce dekorativními okenními rámy s motivy rokají. Na klenbě je umístěna freska od J.J. Etgense adorující sv. Jana Nepomuckého. Levá část objektu od kaple je v přízemí zabírána průjezdem s valenými klenbami na výsečích. Schodiště do patra v zadní části traktu je sklenuto valeně se styčnými trojúhelníkovými výsečemi. Nad prujezdem malý dvoreček v patře se zazděnou kamennou profilovanou zídkou a sekundárně uzavřenou osazenými okny. Dvoramenné schodiště vede do arkádové chodby v patře, sklenuté valenými klenbami a výsečích. Prostory patra jsou povětšinou plochostropé na fabionech. Dochoval se soubor původních dveří, dveřních zárubní s kováním. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, kov, krytina - měděný plech