činžovní dům
Komenského č.p. 156
činžovní dům

anotace

Urbanisticky významný nárožní výstavný dům z r. 1889 dokládá vysokou úroveň zástavby exponované části města na skolonku 19. století, kterou panoramaticky dotváří.

dějiny

Urbanisticky významný nárožní výstavný dům dokládá vysokou úroveň zástavby exponované části města na skolonku 19. století, kterou panoramaticky dotváří.

V pořádku. Renovace fasád proběhla v 90. letech 20. století.

popis

Výstavný dvoukřídlý nárožní třípodlažní dům na půdorysu L, situován nedaleko náměstí, zbudován jako novostavba na dubových pilotech na místě třech domků. Částečně podsklepen, zdivo cihelné, v suterénu a přízení klenby do traverz, 2. NP a 3. NP rovné trámové strapy. Zatřešeno sedlovými střechami. Zkosené nároží graduje dvoupodlažním arkýřem, který vrcholí bání, coby nárožní věž. Krovy dřevěné. Omítky štukové. Interiéry členěny nepravidelně, schodiště, jež spojuje všechna podlaží, je situováno do koutu dvorních fasád křídel budovy. Průčelí do ulice Velké Hamry o pěti osách, do ulice Komenského o šesti osách, okna T. Hlavní vstup v nároží pod arkýřem, druhý vpravo ve třetí ose z prava. Obě průčelí bohatě zdobeny štukovou výzdobou - římsy, šambrány, girlandy atd.

• Kód CZ 17116, Ústí nad Orlicí, město, Ústí nad Orlicí, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj
  • Kód CZ 31241, Podměstí I, díl čtvrtě, Ústí nad Orlicí, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj