1000157869 - železniční stanice - zastávka Město
železniční stanice - zastávka Město
Svat. Čecha č.p. 435
železniční stanice
empir

anotace

Empírová výpravní budova železniční stanice na trati Severní státní dráhy (NStB) z Olomouce do Prahy, z r. 1845, podle standardizovaného projektu upraveného Antonínem Jünglingem. 1905 přistavěna dřevěná veranda.

popis památkové hodnoty

Významná technická památka, jedna z mála nádražních budov z období otevření železniční dráhy Olomouc-Praha v r.1845, dosud nedotčena rušivým zásahem. Hodnotu objektu ještě zvyšuje pozdně empírová fasáda dobré úrovně.

V dobrém stavu. Po stavebních úpravách v r.2002.

popis

Obdélná, devítiosá bodova. Průčelí obácené k městu jednopatrové, ke kolejišti, kde je zvýšený terén, přízemní. Ve středu patrové fasády plochý trojosý risalit ukončený nízkou atikou. Přízemí člení omítková rustika. Okna v přízemí obdélná šestitabulková, nad polokruhem zaklenutým vchodem rovná římsa. Okna 1.patra osmitabulková, zaklenuta polokruhem. Fasáda obrácená ke kolejišti je desetiosá, osmitabulková okna zaklenutá polokruhem. Střední dvouosý risalit věžovitě přečnívá ostatní stavbu. Vrchní risalitová okna obdélná, šestitabulková. Omítka žlutavá. Nízká valbová střecha kryta eternitem. Vnitřek plochostropý. (J. Nygrín, IX.1961, PhDr. V. Paukrt)