kostel sv. Aloise

Jednolodní orientovaná stavba obdélného půdorysu s trojbokým presbytářem, postavená ze smíšeného zdiva omítnutého vápennou omítkou žluté a bílé barvy. Objekt je zastřešen sedlovou střechou krytou eternitem a plechem. V západním průčelí věž vystupující mělkým rizalitem z fasády, ukončená osmibokou bání s lucernou, krytou plechem. Západní průčelí je ve střední vystupující části vertikálně členěno dvojicemi lesén ukončených pod oběžnou korunovou římsou lodi. Mezi lesenami v průčelí oválné okno bez šambrány. Průčelí věže jsou ukončena profilovanou věžní korunovou římsou v ose každého průčelí vzdutou do půlkruhu, kolem hodin. K západnímu průčelí přistaveno dvouramenné kryté schodiště. Hlavní vstup v přízemí západního průčelí obdélný, v kamenném ostění s jednoduchým profilem a obvodovou páskou. V ostění původní vlysové, dvoukřídlé diagonální dveře s kováním. V ostění vročení 1802. Na východní stěnu presbytáře navazuje v podélné ose kostela sakristie obdélného půdorysu, zastřešená valbovou střechou krytou břidlicí a plechem. K jižnímu průčelí kostela přiléhá čtvercová předsíň se sedlovou plechovou střechou, trojbokým štítem a nikou a obdélnými dveřmi v hladkém pískovcovém ostění. Omítka severního a jižního průčelí i presbytáře bez architektonického členění, fasády ukončeny jednoduše profilovanou korunovou římsou. Okna půlkruhová, bez šambrán. Loď zaklenuta třemi poli pruské placky, oddělenými klenebními pasy. Presbytář uzavřen konchou. V západní části lodi kruchta na čtyřech toskánských sloupech podklenutá českými packami. Po stranách kruchty točité schodiště. (Kovaříková, 1988)