základní škola

Volně stojící dvoupatrová budova. Severní průčelí o jedenácti okenních osách s rizalitem ve 4. – 8. ose. Horizontálně členěno profilovanou kordonovou římsou nad přízemím a ukončeno korunní římsou se zubořezem. Vertikálně členěno v patrech rizalitu pilastry (mezi 3.-4. a 8.-9. osou) a sloupy (mezi 4. – 8. osou) s hladkým dříkem a korintizujícími hlavicemi. Plastová okna přízemí se segmentovým záklenkem, osazena v šambránách s profilovanou parapetní římsou, nesenou dvojicí plochých konzolek. Ve vrcholu záklenku klenák. V 6. ose přízemí prolomen vstup s polokruhovým záklenkem, osazen v profilované šambráně. Ve vrcholu záklenku poprsí muže s přilbou. Vstup rámován po stranách dvojicí bohatě zdobených pilastrů. Devítitabulková okna rizalitu prvního patra osazena v profilované šambráně s jednoduchým parapetem. Po stranách šambrány dvojice pilastrů s římsovou hlavicí, ze kterých vyrůstá v nadpraží polokruhová šambrána s vegetabilní výzdobou ve vnitřní ploše. Plastová okna 1.-3. a 9.-11. osy prvního patra osazena v profilovaných šambránách s jednoduchým parapetem a rovnou nadokenní římsou, nesenou čtveřicí kanelovaných vyžlabených konzol. Devítitabulková okna 4.- 8. osy druhého patra osazena v profilovaných šambránách s výraznou parapetní římsou, nesenou trojicí vegetabilních konzol – plocha mezi konzolami zdobena festony. Záklenek okna zdobí volutová konzola, podložená klenákem (5.-7. osa) či pouze klenák (4., 8. osa). Plastová okna 1.-3. a 9.-11. osy osazena v profilovaných šambránách s parapetním římsou, nesenou dvojicí plochých konzol.Rovná nadokenní římsa s dvojicí vyžlabených volutových konzol. Pod korunní římsou probíhá nezdobený vlys. Nad korunní římsou v 5. – 7. ose trojúhelný štít se zubořezem. V tympanonu uprostřed vegetabilní výplně kartuš se znakem města. Nad korunní římsou ve 4.-8. ose atika, zdobená pilastry a v místech 4. a 8. osy trojúhelnými štíty. Pod štíty obdélné rámy s vpadlou prázdnou výplní a volutovou kartuší ve spodní části. Východní průčelí o jedenácti okenních osách s rizalitem ve 4.-8. ose. Horizontální členění viz severní průčelí, vertikálně členěno není. Okna přízemí viz okna přízemí sev. strany. Okna prvního patra viz okna 1-3. a 9.-11. osy prvního patra sev. průčelí (pouze u oken 4.-8. osy – trojúhelná suprafenestra). Okna druhého patra viz okna 1.-3. a 9.-11. osy druhého patra sev. průčelí. Jižní strana navazující na východní průčelí o čtyřech okenních osách – členění viz východní průčelí, okna 3.-4. osy 1. a 2. patra slepá. Ve ose přízemí napojeno spojovací křídlo k přístavbě. Západní průčelí s hladkou fasádou. V přízemí 1. osy přístavek, prolomený dvěma okny. Ve 2. patře 1. osy plastové okno osazeno ve výřezu bez šambrány, parapetní římsa. Kordonová římsa nad přízemím přerušena přístavkem, korunní římsa se zubořezem. Ve 2. ose předstupuje křídlo o třech patrech. Na západní straně prolomeno v přízemí pravoúhlým vstupem; v patrech plastovými okny osazenými ve výřezu bez šambrán, s parapetní římsou. Křídlo horizontálně uzavřeno profilovanou korunní římsou. Dále pokračuje dvoupatrová část s kordonovou římsou nad přízemím a profilovanou korunní římsou. Prolomena vlevo v přízemí a druhém patře drobným obdélným okénkem. Dvoupatrové dvorní průčelí o devíti okenních osách na jižní straně (mírně předstupující 7. osa) a šesti okenních osách na východní straně (předstupuje 3.-6. osa). Horizontálně členěno profilovanou kordonovou římsou nad přízemím a korunní římsou. Plastová okna osazena ve výřezech bez šambrán, parapetní římsy. K 5. ose přízemí jižní strany připojeno spojovací křídlo k pam. nechráněné tělocvičně ve dvoře. Soustava valbových střech, krytina plechová. Nad 6. osou severního průčelí vyrůstá lucerna s cibulovitou oplechovanou stříškou. Krov vaznicové konstrukce, půda s vnitřními okapy, dlážděná půdovkami. Int.: Obdélná plochostropá vstupní hala bohatě zdobena štuky: Svazkové pilastry s akantovou hlavicí a kartuší (nad ní vinný ornament, pod ní zavěšen florální) nesou fabionovou římsu zdobenou pásem perlovce, pásem listovce a vejcovcem, neseným hranolovými konzolkami. Nižší pilastry svazku, zakončené vejcovcem, nesou oblouky štukových náznaků portálů, členěných (stejně jako pilastry) vpadlými zrcadly a římskami. Nad vstupním portálem i portálem do vnitřní chodby (zachovány původní dveře) rokajová kartuše, nad vnitřním portálem završuje tato listovcový pás ostění. Kolem závěsu svítidla florální růžice. Široké chodby jsou segmentově klenuté, dělené pasy na polopilířích (většinou zkrácených, ve spodní části srovnaných se zdivem), ostatní prostory (učebny a kabinety) sklenuty do traverz. Podesta schodiště (se zdobným litinovým zábradlím) pod segmentovou klenbou. V chodbách zachovány původní dlažby. Rozsáhlé sklepení sestává ze segmentově klenutých širokých chodeb (hlavní opatřena rovným podhledem) a polosuterénních prostor (s přízemními okny), sklenutých do traverz. Pozn: Přístavba pam. nechráněné tělocvičny opatřena zdobným dřevěným stropem s fabiony.