sousoší Kalvárie

Na drobné návsi za potokem, ve skupině 4 hustých lip, v novodobé ohrádce. Materiál: pískovec, částečně polychromovaný. Kalvárie sestává z trojdílného kamenného podstavce a krucifixu , po stranách se stojícími postavami Panny Marie a sv. Jana (?). Podstavec s půdorysně vydutým čelem, na podstavci s nápisem „Kříž tento postaven gest nákladem počestné obce Vinar A.D.1832. Na čelní straně dříku podstavce reliéf Madony v oblacích, na pravé straně reliéf sv. Václava, vlevo sv. Jana Nepomuckého. Postavy po stranách kříže ve velmi strnulé pozici a silně zjednodušeném , stylizovaném podání. Na reliéfech zbytková polychromie. Rozměry: Výška podstavce po římsu 160 cm, půdorys 55x49 cm, výška římsy 18 cm, půdorys: 95x57cm , výška postav po stranách kříže 86 cm, výška kříže cca 250 cm.