venkovská usedlost

V mírném svahu na silnicí procházející údolím, nad potokem, v těsné blízkosti mohutné tzv. Lukásovy lípy stojí čtyřstranně uzavřená usedlost, pův. ještě s odděleně za cestou stojící roubenou stodolou (zbořeno asi poč. 70. let 20. stol?). Obytné stavené orientováno štítově ke komunikaci, umístěno po pravé straně od vstupu do dvora, vlevo býv. hosp. stavba - dnešní čp.101. Mezi oběma zmíněnými částmi je přístřešek se sedlovou stříškou, vpravo s otevřeným dřevníkem, který vznikl odbouráním čelní stěny do dvora zasahujícího přístěnku. Zadní stranu dvora uzavírá další hospodářské stavení (údajně sloužilo také jako stodola). Obytná část má modernizovanou dispozici, drobná novější předsíňka má vpravo vstup do neosvětleného roubeného přístěnku, rovně z předsíňky se vstupuje do široké síně s trámovým stropem s prkenným záklopem na sraz (patrně nepůvodní velokost, snad vytvořená ze síně a sousední komory). Vpravo ze síně (směrem ke štítovému průčelí) je světnice a za ní úzká někdejší kuchyně. Pod ní valeně klenutý z kamene skládaný sklípek. Střecha sedlová, šindelová, štít bedněný, nevýrazná kukla,průčelí trojosé, s odhaleným roubením s bílenými sparami. Zadní část chalupy vyzděna, střecha vede téměř k zemi. “Stodola” je nízké obdélné stavení sdruhotně proraženými okny, sedlová střecha krytá vlnitým eternitem.