dům

Dům čp. 520 je zděný řadový dvoupatrový, na obdélném půdorysu s rizalitem ve východním průčelí. Západní průčelí (do ulice) je čtyřosé, osy přízemí a obou pater jsou částečně asymetrické. Dolní část průčelí chrání velmi nízký sokl. Přízemí má novou hrubou omítku, s pásovou bosáží – nad vstupem s háky. V osách první a třetí zleva je velké výkladcové nedělené okno v ocelovém rámu, lemované šambránou se zvýrazněnou vnější a vnitřní stranou. Stejná šambrána rámuje i vstup do provozovny v ose druhé zleva – zde jsou dřevěné dvoukřídlé dveře, téměř celé prosklené, se zlatými příčlemi. Okna i tento vchod mají novou vnější zabezpečovací mříž. V pravé ose přízemí je poměrně úzký vstup do domu, opět s obdobnou šambránou. Dveře jsou nové dřevěné jednokřídlé, nahoře půlkruhově zakončené. Dole mají dvě obdélné výplně a zbývající část je prosklená, rozdělená zlatými příčlemi na šest polí. Půlkruhový nadsvělík je zasklený, se čtyřmi tabulkami - opět se zlatými příčlemi. Přízemí ukončuje profilovaná římsa. Průčelí má v úrovni prvního i druhého patra u obou krajů pilastr, členěný pásovou bosáží. Osy první a druhá zprava a osa první zleva jsou vždy stejné. V prvním patře jsou zde obdélná, pravděpodobně dřevěná okna, svisle rozdělená na poloviny a to i v poutcem oddělené horní části. Okna mají nahoře a po obou bočních stranách šambránu, dole okosenou a nad oknem zdvihnutou do špičky tvaru oslího hřbetu. Nad šambránou je ještě vystouplé pole tvaru nízkého segmentového oblouku, zakončeného po stranách konzolkou, pod okny je profilovaná parapetní římsa. V ose druhé zprava se nachází třístěnný arkýř, protažený až do úrovně druhého patra. Jeho plochu člení bosáž, v každé stěně má úzké obdélné okno s vodorovně oddělenou horní částí. Okna mají stejnou parapetní římsu a podobné - o něco užší - orámování, jako ostatní okna v patře. Vypouklá dolní část arkýře, zdobená plastickým cípkatým dekorem, zasahuje do úrovně přízemí. Druhé patro od prvního neodděluje římsa, okna se svým okolím z plochy průčelí lehce vystupují. Jsou obdobná, jako v prvním patře - rozdíl je pouze v tom, že šambrána má v horní částí oslí hřbet výraznější a nadokenní pole je větší, ukončené rovnou profilovanou římsou (v levé ose je ještě zdobené dvěma plastickými kruhy). Také v arkýři jsou okna v druhém patře obdobou oken v patře prvním, nadokenní pole zde má rovněž lemování tvaru oslího hřbetu, poněkud méně prohnutého. Nároží arkýře jsou bosovaná, ale v nadokenní části již bosáž chybí. Arkýř má vlastní profilovanou hlavní římsu, menší obdobu hlavní římsy celého průčelí. Nad arkýřem se zvedá konvex-konkávně prohnutý štít, ukončený obdélnou částí s poměrně mohutnou římsou. Podobná subtilnější římsa lemuje na okrajích celý štít a dole přechází v stlačené (hranaté) voluty. V štítu se nacházejí dvě půlkruhovitě zakončená nedělená okna (materiál není patrný), lemovaná profilovanou šambránou s hlavním klenákem - pravé okno má uprostřed hlavního klenáku navíc vystouplý kruh. Šambrány končí konzolkou zhruba v dolní třetině oken. Nad okny je erbovní štítek, uvnitř s oválnou kartuší, v níž je diagonálně umístěný letopočet „1905”. Ze severní stěny domu je viditelný štít, bez členění, oplechovaný. Východní průčelí (zadní) je jednoduché, bez architektonického ztvárnění. Vzhledem k terénu je zde i suterén (celkem tedy čtyři podlaží). Průčelí je pětiosé, osa druhá zprava je v rizalitu. Dolní část fasády je v celé šíři opatřena dosti vysokým soklem. V levé ose průčelí je ve všech podlažích úzké štěrbinové okénko. V ose druhé zleva jsou v suterénu železné dveře a v dalších podlažích okno na schodiště. To je stejné, jako ve všech úrovních osy třetí zleva - velké obdélné, dělené jednou svislou a jednou vodorovnou příčlí. Rizalit má obě boční stěny prosté, bez členění a otvorů. Ve východní stěně jsou v suterénu velké dvoukřídlé železné dveře a v ostatních podlažích opět stejné okno - v přízemí a prvním patře umístěné ve vpadlém obdélném poli (jen o něco širším než okna, zejména po stranách). Severovýchodní nároží je v úrovni suterénu okosené. V severní ose průčelí jsou v suterénu prosklené dveře a v ostatních podlažích okna obdobná, jako ve východní stěně rizalitu. Střecha domu je sedlová, na východní straně (do dvora) téměř plochá, krytá betonovými taškami. Na západní straně střechy se vpravo od štítu - nad osami první a druhou od jihu - nachází obdélné, na šířku orientované okénko, nahoře uprostřed mírně obloukovitě zvýšené. Materiál rámu není patrný. Okno je svisle rozdělené na čtyři části.