kostel Proměnění Páně

Kostel Proměnění Páně se nachází na severním okraji střední části obce, při silniční komunikaci ve směru do Bystřece. Kostel je obklopen hřbitovem, vymezeným po svém obvodu ohradní zdí. Jižně od kostela, pod svahem, se nachází fara. Jedná se o zděnou orientovanou stavbu s lodí vystavěnou nad obdélným půdorysem a polygonálním, od lodi ustoupeným presbytářem. Před hlavní západní průčelí, na jeho osu, je předsazena hranolová věž se zvonicovým patrem. Presbytář je polygonální s trojbokým závěrem, ze severní strany je k němu přistavěna nízká sakristie, přístupná z presbytáře a také vlastním vstupem zvenčí. V severní i jižní stěně presbytáře je prolomeno obdélné, segmentově zaklenuté okno. Okenní rám je dřevěný, s rastrovým dělením. V severní stěně je okno výškově sníženo průběhem střechy sakristie. Presbytář je zastřešen sedlovou, nad trojbokým závěrem zvalbenou střechou, krytinou jsou eternitové šablony. Na hřebeni je osazana dřevěná šestiboká otevřená věžička, ukončená oplechovanou cibulovou stříškou s hrotem a křížem. Loď je v severní i jižní stěně prolomena vždy třemi vysokými užšími okenními otvory, s malovanou šambránou a kamennou podokenní římskou. Okenní rám je dřevěný, s rastrovým členěním. V jižní stěně, pod prostřeedním oknem, je veden obdélný boční vchod do lodi, vymezený obdélným kamenným portálem. Vchodu je předsazena zděná nehluboká předsíňka, s vchodem z jižní strany a s pultovou oplechovanou stříškou. Sedlová střecha nad lodí je kryta eternitovými šablonami. Stěny lodi ani presbytáře nejsou s výjimkou okenních otvorů dále nijak pojednány. Před západní průčelí, ukončené trojúhelníkovým štítem, je předsazena hranolová věž s předsíní a zvonicovým patrem. Do předsíně je proražen vchod v západní stěně věže, je obdélný s půlkruhovým záklenkem. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, plné, záklenek je prosklený. Nad vchodem je prolomeno obdélné okno s dřevěným rámem, nad oknem je pak novodobý, do omítky vyvedený výjev představující novozákonní výjev Proměnění Páně. V úrovni paty zvonicového patra běží patrová římska. Zvonicové patro je v každé své stěně prolomeno obdélným, půlkruhově zaklenutým zvukovým otvorem, uzavřeným žaluziovými dvířky. Nad korunní římsou věže je osazena osmiboká cibulová střecha, oplechovaná, ukončená hrotem s křížem. Presbytář, zevně trojboce uzavřený, je v interiéru ukončen půlkruhově. Ve svém závěru je sklenut konchou, na ní pak navazuje valená klenba s výsečí odpovídající jedinému páru oken v severní a jižní stěně. Loď je plochostropá, s rákosovým omítnutým stropem. Podél západní stěny běží hudební kůr.