krucifix

Kamenný Krucifix se nachází v centru obce. Byl osazen v blízkosti areálu farního kostela, na pozvolna se svažujícím prostranstvím při spojovací stezce mezi západně položeným kostelem a východně, pod svahem, stojící budovou fary. Krucifix je nesen čtyřdílnou podstavou usazenou na pódium tvořené třemi ustupujícími stupni. Na hranolové patce podstavy je osazeno hranolové, na bocích volutovými křídly rozšířené tělo, nesoucí profilovanou římsovou hlavici, ve střední části vzepjatou. Mezi krucifix a hlavici je ještě vložený samostatný blok opracovaný do tvaru skaliska, na němž je ztvárněna, při patě kříže, lebka. Na zadní straně hranolu těla je vytesán jen zčásti dnes čitelný nápis (nečitelné jsou tři poslední řádky): 1797 / nákladem Martina Bednáře / a manželky Anny /. Kříž (v. 215 cm) nese tělo ukřižovaného Krista, podaného v mírně nadživotní velikosti (v. 153 cm). Kristus je přepásán bederní rouškou, hlavu má skloněnu k pravému rameni.